Skip to main content

 

akapavalEleinte nemigen tolongtak az emberek, a helybéli kertek felét gaz borította, de aztán fordult a kocka.

Hejőszalonta, e kis borsodi falu vegyszermentes zöldségkertjében romák és nem romák együtt dolgoznak, s három év alatt beváltották a Pro-Cserehát Egyesület „Pillangó Szabad Folyású Fejlesztések” programjának reményeit. A falu ünnepén a ProLecsó hírére az ukrán–román határ menti Uszkáról is jöttek érdeklődők.

Egyhektáros, fóliaházas mintakert biokertészetében jártunk. Ötféle káposztát s a mintegy 200 magyar paradicsomfajtából az ősi, egykilósra nőtt szalontait is megcsodáltuk. Mindez az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet és a Pro-Cserehát Egyesület együttműködésének eredménye. A ProLecsó program költségeit az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az ERSTE Alapítvány támogatásai fedezik.

Az uszkai Gellén Pál zöldségtermesztő elmondta: a falujukban 400 szegény roma él, egyetlen munkalehetőségük a földművelés. Amit itt látott, példaértékű: dicséretes a kertművelők összefogása, miként az is, hogy iskolázatlan emberek így megtanulták a biotermesztést.

Réthy Katalin Hollandiában tanult ökológiai mezőgazdaságot, egy éve a Cserehát Egyesület munkatársa. A programot – melynek résztvevői maguk alakítják ki a fejlődés irányát – nemzetközi szinten is egyedülálló mezőgazdasági és településközösségi modellnek tartja.

A cikk itt folytatódik...

Forrás

Kép: Eleinte nemigen tolongtak az emberek, a helybéli kertek felét gaz borította, de fordult a kocka - Hejőszalonta, a ProLecsó program résztvevői, Fotó: Kállai Márton

 

 

TOP 5