Skip to main content

mustkolbász recept

A kaukázusi országokban ma is árulják a piacokon, míg nálunk feledésbe merült ennek a diós, mustos, fűszeres, különleges őszi-téli édességnek a receptje. Pedig olyan legendás szakácskönyvekben is megtalálható, mint a Vízvári Mariskáé, vagy a kiváló tollú újságíróé, Magyar Eleké.

Magyar Elek, alias Ínyesmester a Pesti históriák és az Est hármas könyve című műveiben ír a szüreti csemegéről.

hirdetés

Íme, az ő, stílusos receptje:

Egy liter – kb. 85 gramm – réreslisztet keverjünk össze annyi édes, felforralt musttal, hogy egy hígabb palacsinratésztához hasonlítson. Majd másik két liter mustba borítsunk 25 deka cukrot, 1 csipetnyi őrölt fahéjat, szegfűszeget, valamint 12 deka étkezési keményítőt. Gyenge tűzön gyöngyözve főzzük fel, és a híg tésztát apránként hozzáadagolva keverjük bele, amíg csak a massza besűrűsödik.

Vékony spárgára fél dióbeleket fűzögessünk, és a dióval együtt a fonalat óvatosan mártogassuk meg a meleg pépben. Emeljük ki, akasszuk napsütötte helyre, ágra, kötélre, hogy szikkadjon. Azért maradjon időnk egy újabb pohár bor megkóstolására! Amint a massza megkocsonyásodott a diókon, már ki is hűlt, ekkor újból márrsuk bele, szárítsuk, és ezt egészen addig folytassuk, amíg kolbászvastagságú lesz. Az utolsó bemártástól számított ízes bevonat végleg megszilárdul, ekkor nyomban karikázhatunk a különleges szüreti nyalánkságból.

És végül egy mai recept, a Vidék íze című folyóiratból:

Hozzávalók:

reszelt citromhéj

1 kg finomliszt

50 dkg dió

3-4 liter must

50 dkg kristálycukor

1 kávéskanál fahéj

1 csipet szegfűszeg

A lisztet simára keverjük annyi musttal, hogy palacsintatészta sűrűségű masszát kapjunk. A cukrot elkeverjük 2 liter musttal, fahéjjal, szegfűszeggel és reszelt citromhéjjal ízesítjük, azután felforraljuk. Folyamatosan kevergetve lassú tűzön főzzük, közben habverővel hozzáadjuk a musttal elkevert lisztet. A diógerezdeket erős cérnára felfűzzük, a meleg mustpépbe mártjuk, azután felakasztjuk hűlni. Addig ismételjük a mártogatást és a szárítást, amíg a megfelelő vastagságot eléri a füzérünk. Ezután meleg helyre akasztjuk, amíg egészen megszárad. A mustkolbász sokáig eláll, kisebb darabokra vágva egész télen csemegézhetünk belőle.

Gasztroutazások blogban bővebben is olvashatnak a mustkolbászról.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

ForrásKép

TOP 5