Skip to main content

Kísérletezgető kedvű főhősünk "elmés szerkezetet" fabrikált, mely igen egyszerű, ránézésre is látszik. Ahogy megtekintjük a videót, az is látszik, hogy elég gyorsan fel lehet ásni vele az adott területet. Vajon gyorsabban, mint a hagyományos ásóval?

Sajnos a filmből nem derül ki, hogy mennyivel könnyebb a száraz talajt ezzel az ásógéppel felásni, mint a hagyományos eszközzel, de aki már ásott valaha, könnyen fogalmakat alkothat anélkül is, hogy kipróbálná a kísérleti darabot.

hirdetés

A film végén látható egy másik eszköz is, az félig-meddig szintén a rotációs kapa elvén működök, derül ki a hozzáfűzött kommentből.

Akarva-akaratlanul is azon gondolkodtam a cikk írása közben, hogy mitől gép az ásógép, és esetleg lehetne-e telepíteni az emberi erő helyett vmi mást a hagyományos ásóra. Bár utóbbi technikailag biztos megoldható lenne, és így biztos elkerülhető lenne az ásással együttjáró nehéz fizikai munka is, úgy gondoljuk, nem érné meg.

Környezetvédelmi szempontból az energia felhasználása nyilvánvalóan környezetszennyezéssel, CO2 kibocsátással járna, még ha kevéssel is, vagyis a láncfűrész mintájára felesleges lenne hasonló eszközt kifejleszteni. Arról nem is beszélve, milyen zajszennyezést okozna, hisz a láncfűrész hangja maga sem "kellemes".

Vagyis ha belegondolunk abba, hány kertből kellene adott esetben berregő hangot hallanunk, a nevetésen kívül az is eszünkbe jut, milyen felesleges mindez, és mennyi torzsalkodáshoz vezetne a zaj a szomszédok között.

A gondolat azonban, hogy saját fizikai erőkifejtésünkkel, ugyanakkor egy hatásosabb eszköz életre hívásával könnyebbé tehetjük a munkát, üdvözlendő, így talán már a közeljövőben láthatunk "modernebb" eszközökről is videót itt a neten.

Aki pedig nem hisz az ásás, kapálás, azaz a földforgatás mindenhatóságában, az olvassa el korábbi cikkünket.

Forrás: maga a videó

TOP 5