Skip to main content

Egy mondatban, ha valóban friss lisztet akarsz felhasználni és valóban tudni akarod, jó minőségű búzából készült-e, akkor nincs más választásod, mert annál frissebb nincs, amit épp most készítettél el. Teljesen más élettani hatása van a friss lisztnek.

Tele van vitaminokkal, esszenciális aminosavakkal és illóolajokkal. Kimagaslóan jobb beltartalommal rendelkezik a tönköly, más búzákhoz képest. Olyan magas, vagy akár magasabb fehérjetartalommal, mint a hús (!)

A jó öreg magyar tönkölygabonának kiváló adottságai vannak. Kiváló vitaminforrás, tartalmaz klorofillt és enzimek tucatjait. Méregteleníti szervezetünket és növeli energiaszintünket, valamint kitakarítja szervezetünkből a savas anyagcsere- és bomlástermékeket.

Az ok, amiért elkezdtem a tönkölybúzával foglalkozni, az, hogy nem voltam megelégedve a bolti kenyerek élettani hatásával. A legtöbbek által vásárolt és fogyasztott lehetőleg legolcsóbb fehér kenyérnek kifejezetten rossz élettani hatásait tapasztaltam, Kipróbáltam barna kenyereket, majd teljes kiőrlésű kenyereket, de ott sem éreztem, hogy tökéletesen kielégítenek. Rájöttem, sajnos szinte minden kenyérben van adalék, nem tudom milyen minőségű búzából készítették a lisztet, és a lisztbe milyen egyéb sütőipari anyagokat „állományjavítókat” kevertek. Már ekkor is felkeltette az érdeklődésem a tönköly, sok jót hallottam róla, de nehéz volt eldönteni mi a reklám és mi a valóság. Rengetegszer megtapasztaltam, hogy egy új egészségtermék piaci bevezetésekor azt mondják, mindenre jó és milyen csodálatos.

Vannak alapvető táplálékok, amik ha nem tiszták, akkor az egész ember fizikai energetikai és spirituális rendszere, hát hogy is mondjam, megroggyan. A legfontosabb a víz és a só és ezt követi a legnagyobb táplálkozási arányban a gabona és gabonakészítmények. A víz és a  már régóta témám évek óta megtaláltam rá a megoldást, hogy a só életet adjon, ne mérgezzen és a víz valóban életet és egészséget adó víz legyen. Tudtam a táplálkozásom egyik igen gyenge pontja a kenyérfogyasztás volt. Mindig éreztem nem tesz jót nekem és többször próbáltam kivenni a kenyeret az étkezésemből, de nem sikerült. Ez után teljes kiőrlésű kenyerekkel élesztő nélküli kenyerekkel próbálkoztam, de éreztem bár jobb mégsem találtam még meg a valódi megoldást.

Nos, pár hónapja végre erre is megtaláltam a megoldást. A folyamatot egy nagyszerű előadás indította el ami arról szólt, hogy mi magyarok milyen szorosan kötődünk a tönkölybúzához és, hogy ez az eredeti gén mennyire el lett tüntetve a Kárpát-medencéből és így a magyarok táplálkozásából. Megértettem, hogy amit ma tönkölybúzaként árulnak az milyen távol is van genetikailag az eredeti tönkölytől, mert a mai szabályok szerint azt is lehet tönkölynek hívni aminek pl csak 3 generációval korábban volt a nemesítés közben egy tönköly génje is. Mintha csak a dédapja látott volna tönköly magot. Majd ez után megtudtam, hogy az EU szabályok szerint, azt a lisztet is lehet tönkölylisztként eladni, ami ebből a magból csak 15%-ot tartalmaz!! A boltban kapható tönkölylisztnek lehet, hogy csak 15%-a tönköly? Ki hozhatott ilyen szabályt… És annak a 15% tönkölynek is csak a dédapja látott tönkölyt? Erre már csak hab volt a tortán (vagy inkább kenyéren), hegy ebből a lisztből is elég, ha csak valamennyi van a kenyérben, hogy tönkölykenyérnek hívják. E mellet lehet benne akármilyen állomány térfogatnövelő és egyéb lisztek.

Ekkor leesett a tantusz, miért is éreztem, hogy hiába van arra a lisztre, ráírva hogy tönköly, hiába van arra a kenyérre ráírva, hogy tönköly. Éreztem rátaláltam egy vezérfonalra és elkezdtem felgombolyítani. Megtudtam, hogy volt két növénynemesítő, akik célul tűzték ki, hogy az eredeti ősi gént, az ősi tönkölyt megkeresik és felélesztik. Ezt az ősi búzát újra behozták a Kárpát-medencébe. Nos, a magyarnak van egy ősi génkészlete, amit csak úgy lehet életben tartani, ha hasonlóan ősi rezgésű táplálékokkal segítjük. Hiszen ezeknek a géneknek folyamatosan újra kell épülniük, 7 évente minden sejtünket újra kell alkotni. Ha ősi géneket szemétből (már elnézést a kifejezésért) akarunk alkotni akkor annak testi szellemi és spirituális leromlás amortizáció lesz a következménye. Ha viszont ennek a csodálatos rendszernek, ami képes megújítani magát és az őserővel az ősi géneket újraalkotni vele rezonáló ősi magerőt adunk akkor annak a pozitív következményei beláthatatlanok. Korábban is tudtam, hogy a magerő egy alapvető életerő és egyben spirituális erőforrás is az ember számára. Felvettem ezzel a két növénynemesítő kutatóval a kapcsolatot és gyorsan be is szereztem egy zsák búzát. Sikerült találnom egy magyar céget aki kis házi malmokat készít fából. Kicsi praktikus, konyhába való, pont, ami nekem kellett.

Több tanulmányt találtam, ami kihangsúlyozza, hogy a frissen őrölt liszt sokkal jobb mint a több hetes, hónapos liszt. Energetikailag pedig tiszta sor, a mag egy élőlény, akármelyik más csira mag. A közvetlen életereje hamar elillan ha, szétroncsolják, porrá őrlik. Hiszen az energiainformációs struktúra, magszerkezet megszűnik. A vitaminok zöme is 2 hét alatt eltűnik, de már 8 óra alatt is, az esszenciális illóolajokról nem is beszélve. Egy frissen leszedett virág, már 2 hét múlva nem szép. Vagy ahogy a zöldség levek frissen fogyasztva jók, nem 2 hét vagy 2 hónap múlva, így van ez a gabonával és lisztjével is.

Azt egyértelműen látszott az írásokból, hogy a tönköly beltartalma élettani hatása sokkal jobb a hagyományos búzáénál. Kisebb a hozam, nem lehet úgy műtrágyázni, mert nem szereti, a pékipar sem igazán van oda, mert nehezebben kel meg a kenyér. Viszont az ásványi anyag tartalma akár 20x akkora, mint a hagyományos búzáé, a fehérje tartalma pedig extrém magas, egy szeret kenyéré magasabb, mint egy szelet húsé (!) Ma már tudom, hogy a törvények az EU-ban megengedik, hogy azt is tönkölylisztnek hívják, aminek a fele sem tönköly és azt is tönkölybúzának hívják, aminek a nemesítésében akár 3 generációval korábbról találni tönkölyt. Magyarul az ükapja volt csak tönköly.

A másik fontos szempont, hogy a frissen készült lisztnek sokkal magasabb az élettani értéke. A teljes kiőrlésű lisztek nehezen eltarthatók, mert a bennük lévő rostok esszenciális aminosavak illóolajok igen hamar megavasodnak romlásnak indulnak. Sokszor elfelejtjük a búza él. Élőlény, amit amint felőrlünk, elkezdi elveszíteni életerejét és a benne lévő vitaminok hasznos anyagok gyors bomlásnak indulnak. A gabona eláll akár hónapokig is, és ha van otthon egy kis házi malmunk, a liszté őrlése után frissen fel tudjuk használni. Ha ilyen friss lisztet használok, akkor az ebből készült kenyerek, péksütemények, vagy épp főzelékek, más ételek sokkal frissebbek éltetőbbek lesznek.

2 fajta tönkölyt tudok ajánlani, mert mint írtam, a magfajta sem mindegy, milyen nemesítéssel, mennyire tiszta tönköly:

  • ÖKO-10

Az ÖKO-10 tönköly (Triticum aestivum L. em. Thell. ssp. spelta (L.) Thell.) fajta tulajdonságai. A tönköly (T. aestivum L. em. Thell. ssp. spelta (L.) Thell.) termesztése hazánkban nem ismeretlen. Az elmúlt 70-80 évben e növényfaj fajtái kiszorultak a köztermesztésből, azok csak génbanki mintaként maradtak fenn. A génbanki anyagokból szelekcióval elkülönített törzsekből kiindulóan 1995-ben ÖKO-10 néven a fajtabejelentés is megtörtént. A fajta 1998-ban állami elismerést kapott.

Az ÖKO-10 jellemzése: robusztus megjelenésű, nagyon későn érő, október közepén vetendő búza, magas fehérje- és sikértartalommal, kedvező aminosav összetétellel. Szakhatósági mérések igazolják, hogy a tönkölybúza fehérjenövényként minden beltartalmi paraméterében megverte a hagyományos búzát, sőt még a szóját is – 18-20%-os fehérjetartalma a hússal egyenértékű, de annál könnyebben emészthető. Nem véletlen, hogy a magyarországi bioterület egyharmadán tönkölyt termesztenek. A magyar kajakosok és súlyemelők a sydneyi olimpia alatt is tesztelték az Öko–10-bol készült, magas tápértékű és energiatartalmú készítményeket. A sportolók szerint ezek nagymértékben hozzájárultak a felkészülés sikeréhez.

  • Novum, csépelhető tönköly

Egy ma még kevésbé elterjedt fajta, amely VSP-VUM néven kapott besorolást. Tulajdonságai a tönkölyhöz hasonlóak. Mivel a mag kicsépelhető hántolás nélkül is, ezért nemhivatalos nevén "csépelhető tönköly"-ként emlegetik.

Varga Frigyes gabonakutató-nemesítő prezentációja a Novum búzáról (5MB)

Forrás: http://hazimalom.hu/tonkoly/tonkoly

Kép forrása: http://www.enportal.hu/gyogyito-tonkoly.html

TOP 5