Skip to main content

Svédországban Linköping város közelében készülőben van a híres Plantagon Greehouse első Vertikális Farmja. Az új centrum lesz annak a kutatásnak a fő motívuma, amelyet a városi mezőgazdaság témájában folytatnak, s amely reális szinten mutatja be azokat a projekteket, amelyeket a Vertikális Farm témájában elkötelezett híres svéd társadalom dolgozott ki a mai napig. (Aiolus News)

A Plantagon évek óta tanulmányozza az intenzív városi termesztés tematikáját, arra törekedve, hogy összekapcsolja a globális felmelegedés problematikáját az élelem helyben történő megtermelésével gigantikus melegházak megépítése útján.

„Rendkívül büszke vagyok, hogy Linköpinget választották az első vertikális üvegház megépítése céljára – nyilatkozta Paul Lindvall polgármester – mi leszünk a világ első városa, amely tesztelni fogja az új technológiát és azokat az építkezési rendszereket, amelyeket alkalmazunk a jövő városa mezőgazdaságának fenntartható fejlesztésében”.

A Sweco vállalattal együttműködve a linköpingi vertikális melegház fel fogja használni a hőmérséklet emelkedés hatását, az ipar által termelt túlzott CO2-őt, annak érdekében, hogy újra teremtse a melegház tipikus mikroklímás feltételeit, amelyek a növénytermesztés szükségszerű követelményei. A Plantagon vertikális farmja a jövő városának fenntarthatósága érdekében irányoz elő integrált megoldásokat az energia a túlzott meleg elkerülésére és a víz használatára.

Míg a Plantagon első javaslatai a városi üvegházra gömbölyű felépítményt tervezett, Svédországban egy piramis formájú épület megvalósítása mellett döntöttek, egy valóságos zöld felhőkarcoló mellett, amelyet szelektív ablakokkal látnak el, biztosítva a növények természetes megvilágításának optimális orientációját. A tervezők minden részletet alaposan kidolgoztak: a LEED tanúsítvány megszerzését, egy öko-piac létesítését közvetlenül a vertikális farm mellett, az adminisztratív hatóságok jóindulatú hozzáállását, a szolgáltatások alacsony fogyasztását, a megújuló források alkalmazását, a hulladék anyagok feldolgozását a tüzelőanyag és biomassza készítése céljából.

(Forrás: Aiolus és Energiacentrum)

Ajánlott cikk: Saemangeum lesz az első valóban fenntartható város modellje? http://www.utajovobe.eu/hirek/288-saemangeum-lesz-az-elso-valoban-fenntarthato-varos-modellje

TOP 5