Skip to main content

A növény torony nevű módszer nemrég indult hódító útjára külföldön, ami nemcsak hely szempontjából, hanem szépségét tekintve is egyedülálló és forradalmi ötlet a növénytermesztésben.

A váz egyszerű, egy hétköznapi drótszerkezetből áll össze. Ennek a külső részére (de a drótokon belülre) szalmát tesznek, legbelülre pedig földet, így a lyukakon keresztül tudnak kinőni a növények/gyümölcsök/zöldségek, ez az építés elve. 

Ebben a toronyban, ha megtekintjük a képet, például burgonya és eper található, de ültethető a szerkezetbe más is. (További képeket ide kattintva lehet megtekinteni:)

Főleg azoknak remek lehetőség ezen szerkezet alkalmazása, akinek kicsi a kertjük, vagy van egy nagyobb balkonuk. Arról egyelőre nem szóltak a hírek, hogy mennyi termés szüretelhető le pl. eperből egy ilyen torony üzemeltetésével, de úgy véljük, tapasztalatok gyűjtésével elérhető a megfelelő termésátlag.

hirdetés

Véleményünk szerint a termesztés lehet vegyszermentes is, mert miért is ne. Ráadásul a termés sajátunk, tehát tudjuk, mit eszünk, milyen magokat használunk fel, mennyit kell öntöznünk, stb.

Akik a fenntartható fejlődéssel foglalkoznak, azok számára teljesen egyértelmű, hogy az olajalapú társadalmak megszűnésével az egyik nagy vesztes a szintén olajra épülő intenzív mezőgazdaság lesz, így vissza kell térnünk a kb. 80-100 évvel ezelőtti termeléshez, agráriumhoz.

A régen bevált termelési módokat azonban fel lehet dobni új, kreatív ötletekkel, amilyen a növény torony is. Egyszerű, mégis hatékony, így fenntartható.

Főleg azért, mert általa lekapcsolhatjuk magunkat a globalizációról is, pl. nem kell függenünk az áruházláncok egyre dráguló kínálatától, illetve nem kell megfizetnünk a multik hasznát sem. Önellátásra kell tehát berendezkednünk, akár a városban élünk, akár vidéken. Csak így maradhatunk fenn. 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

TOP 5