Skip to main content

Aki sütött már otthon kenyeret, biztosan elhiszi, hogy a házi sajtkészítés sem ördöngösség. De azoknak sem kell kételkedni a sikerben, akik eddig csak tébláboltak a konyhában. Először is leszögezem, hogy tisztában vagyok a nagy klasszikus, nemes sajtok készítésének lépéseivel, hozzávalóival. Ezekhez komoly tapasztalat, nemesebb oltóanyagok és az érleléshez speciális barlangok, kamrák  kellenek, amelyek biztosítják az állandó és egyenletes hőfokot, páratartalmat.

Az alábbi, otthon is elkészíthető sajtok nem igényelnek különösebb szakértelmet és felszereltséget, viszont a mindennapi közértes bevásárlásainkat kiválthatjuk velük. S minden bizonnyal több közük is lesz a valódi sajthoz: 1 liter még élőkultúrát tartalmazó tejből legfeljebb 15 dkg sajt készül. Ha ennek ismeretében megnézzük például az olcsó trappista sajt kilójának az árát, akkor sajnos gyaníthatjuk, hogy nem sok tejet ,ám annál több adalékanyagot, állományjavítót használhattak gyártása során.

A házi sajt nemcsak hogy olcsóbb, de finomabb, és sokkal egészségesebb, mint a legtöbb gazdaságos árfekvésű üzlet sajtkészítménye. A házi sajt legfontosabb alapanyaga ugyanis a jó minőségű, házi tehén- kecske- vagy juhtej. Ezek szerencsére már sok boltban hozzáférhetőek, de a piacokon biztosan.

A hőkezelt, hosszan eltartható tejek és a tejitalok teljesen alkalmatlanok a sajtkészítésre, hiszen nem tartalmaznak semmiféle élő-kultúrát, melyeknek köszönhetően a sajt erjedése beindítható lenne. Gyakorlatilag az első sajtkészítésnél az is kiderül, milyen minőségű tejhez van szerencsénk. Tehát mindennek az alapja jó minőségű tej!

Egy literből – a minőség függvényében – 12-15 deka sajt készül, de ez a mennyiség gyengébb minőségű tejnél akár 20%-kal is kevesebb lehet. Ezért sajtkészítéshez vásároljunk minél magasabb zsírtartalmú tejet, legalább 2,8%-ost amely már mindenhol elérhető, de ha kapható a 3,5%-os,az még jobb választás.

Munkánk során szükségünk lesz még 10%-os ételecetre vagy citromra, nehezékre és a szűréshez, préseléshez sűrűn szövött gézre. Ez gyógyszertárban beszerezhető, de egy tiszta textilpelenka vagy konyharuha is megteszi, és szűrhetünk sűrű lyukú tésztaszűrőn vagy szitán is.

Kedvünk szerint ízesíthetjük a tejet lila- vagy fokhagymával, friss zöldfűszerrel (snidling, petrezselyem, bazsalikom, zsálya, medvehagyma), dióval, kapribogyóval, olajbogyóval, tökmaggal, pepperonival, borssal,de akár áfonyával, szederrel,fügével is, vagy ezek variációival. Sót sose tegyünk se a tejbe, se a sajtmasszába, mert egyrészt nem érezni benne az ízét, másfelől mint tartósítószer meggátolja az érést és az erjedést.

Az ízesítőt beletehetjük a sajtba is, vagy ha már elkészült, belehempergethetjük, így kaphat a sajtunk zöldfűszeres vagy diós igazán mutatós kabátot, kérget is.
A kész sajtot – hacsak rögtön el nem fogy – tartósítani kell. A legegyszerűbb tartósítás a sózás. A sajt tetejét és oldalát bekenjük sóval és állni hagyjuk 3-4 órát. Lágyabb jellegű sajtoknál, mint a feta és mozzarella vagy a panír 20%-os (1 liter vízhez 20 dkg sót keverünk) sós vizes fürdőt készítünk, és abban tároljuk fogyasztásig a sajtot.

A keményebb sajtokat zsír- vagy sütőpapírba csomagolva tároljuk, és 3-4 naponta kicsomagolva átszellőztetjük. Ha erős illatú, aromás ételek is vannak a hűtőben, akkor papírostól tegyük inkább dobozba, mert a sajt könnyen átveszi más ételek szagát. A sajt ideális tárolási hőmérséklete 5-8 C.

Minél tovább érlelünk egy sajtot, annál keményebb és sárgásabb színű lesz – ezt természetes folyamat. Így ha sajtunk csak 30-40 percig csepeg, akkor krémes, kenhető sajtot kapunk, 2-3 óra után könnyen szeletelhető, lágy sajtot kapunk, 12 óra vagy több napos érlelés után pedig már keményebb állagú sajtot tehetünk a tányérra. A szeletelt sajtok kevésbé bírják a tárolást, így ha lehet, csak annyi szeletet vágjunk belőle, amennyi rögtön el is fogy.

HÁZI SAJT ALAPRECEPT

2,5 liter, 3,5% zsírtartalmú friss házi tej
0,75 dl 10%-os ételecet

A tejet feltesszük egy nagyobb lábasba és lassan felforraljuk. Amikor felforrt, hozzáöntjük az ecetet és addig főzzük, amíg az ecet összerántja a tejet, túrószerű lesz. Egy tiszta konyharuhába beleöntjük az alapanyagot. Ha textíliába öntöttük, akkor a négy sarkát összekötjük, felakasztjuk egy fakanálra és egy magasabb lábas fölé lógatva hagyjuk jól lecsepegni kb. fél órát.

A megmaradt túrószerű masszát beletesszük egy sűrű szövésű szitába vagy tésztaszűrőbe, a tetejét lefedjük sütőpapírral és nehezéket teszünk rá, préseljük a sajtot legalább 12 órán, vagy egy éjszakán át. Nehezék lehet ásványvizes palack, vízzel telt kisebb lábas, bármi, ami befedi a sajt felső, papírral lefedett felületét. A préselés után a sajtot kivesszük a formából, külső felületét sózzuk, ízlés szerint meghempergethetjük zöldfűszerben, dióban stb. Ha már ízesített sajtot szeretnénk készíteni, a forralás fázisában keverjük bele a kívánt ízesítőt.

PANÍR – INDIAI HÁZISAJT

2 liter 3,5% zsírtartalmú friss házi tej
0,8 dl frissen facsart citromlé

A tejet lassan felforraljuk, és állandó keverés mellett hozzáöntjük a citromlevet. Addig keverjük, amíg a tej elválik a savótól, és sűrű, túrószerű anyag különválik tőle. A masszát egy szűrésre szánt textíliába csomagoljuk, szűrőbe vagy szitába téve, lábas felé helyezve egy nehezebb 1-2 kg-os súllyal legalább kb. másfél órát préseljük. Ez sajtfajta nem olvad annyira, így süthető, melegíthető, hűtőben tárolva 5-6 napig is eláll.

HÁZI SAJT VARIÁCIÓ

1 liter, 3,5% zsírtartalmú friss házi tej
50 dkg friss házi túró
5 dkg friss házi vaj
1 egész felvert tojás
1 lapos teáskanál szódabikarbóna
fűszer ízlés szerint

A tejhez hozzátesszük a túrót és közepes lángon addig főzzük, amíg a savó és a túró külön nem válik. Ebben az estben nem lesz olyan tiszta a savó, inkább fehéres marad. A túrószerű anyagot egy sűrű szövésű textílián lecsepegtetjük, átszűrjük (legalább 1 óra). Amikor jól lecsepegett, egy lábasba tesszük, akkor hozzákeverünk 5 dkg felolvasztott vajat, ízlés szerint hozzáadjuk a fűszert, és állandó keverés mellett addig főzzük lassú tűzön, amíg a túró folyóssá válik. Hozzákeverjük a szódabikarbónát, a felvert tojást, és az így kapott masszát formába (őzgerinc, alagút stb.) tesszük. Megvárjuk, míg kihűl, kivesszük a formából, és hagyjuk kicsit kiszáradni. Máris szeletelhető, fogyasztható. Ha tárolni szeretnék, a felületét kenjük be sóval.

/ Jó ha tudjuk,hogy ez esetben tiszta alapanyagokból, finom, de "hamis" sajtot gyártottunk. /

Forrás: http://hvg.hu/gasztronomia/20121105_Tokeletes_hazi_sajt__recept

TOP 5