Skip to main content

Egy több évtizedre visszamutató amerikai kutatás bebizonyította, hogy a zöldség- és gyümölcsközpontú étrend meghosszabbítja életünket.

A mai napig vita tárgyát képezi, hogy jótékony vagy inkább káros egészségünkre nézve a vegetáriánus étrend. Sokan vallják, hogy az állati eredetű ételek teljes elhagyásával létfontosságú ásványi anyagoktól, vitaminoktól és fehérjétől vonjuk meg szervezetünket, ám egy a napokban napvilágot látott kutatás azt bizonyítja, hogy igenis megéri vegetáriánus étrendet követni.

A kutatás a '60-as években kezdődött az Egyesült Államokban és az ottani adventista vallásúak életminőségét vizsgálta (tudniillik, ők nézeteikből fakadóan mind vegetáriánus étrendet követnek). Több tízezer résztvevő felkutatása után a felmérés egyértelműen arra jutott, hogy a vegetáriánusok tovább élnek, mint húsevő társaik. A férfiak esetében ez plusz 9, a nőknél plusz 6 évet jelent átlagosan.

Az adventisták meghosszabbodott élettartama mellett a kutatók arra is rámutattak, hogy a zöldség- és gyümölcsközpontú étrend csökkenti a rák, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát és pozitív hatással van agyműködésünkre.

A kétezres évek elején a kaliforniai Loma Linda Egyetem lehetőséget kapott, hogy folytassa a kutatási munkálatokat. Az elmúlt tíz évben olyan érdekességekre bukkantak rá, mint:

  • A vegánok átlagosan 13 kilóval kevesebbet nyomnak, mint húsevő társaik.
  • A vegánok BMI-indexe átlagosan 5 ponttal alacsonyabb, mint húsevő társaiké.
  • A vegánok és a vegetáriánusok körében is alacsonyabb a cukorbetegség előfordulásának kockázata.
  • A karcsú emberek túlsúlyos társaikkal szemben nagyobb valószínűséggel iktatnak be rendszeres edzést mindennapjaikba, élnek kiegyensúlyozott, egészséges, zöldség- és gyümölcsközpontú étrenden, ráadásul kevésbé hajlamosak a dohányzásra is.
  • A pesco-vegetáriánusok (azok, akik halat fogyasztanak, de más húsfélét nem) és azok az emberek, akik csak nagyon ritkán fogyasztanak állati eredetű termékeket, szintén általánosan egészségesebbnek mondhatók. Ők nagyjából fele olyan védettek a krónikus betegségekkel szemben, mint vegetáriánus társaik.

Te gondolkoztál már azon, hogy vegetáriánus étrendre térj?

Forrás: http://neon.hu/suli/a-vegetarianusok-tovabb-elnek-272353

TOP 5