Skip to main content

Nemrég forgatott a TV2 a borsodi Hernádszentandráson, ahol betekintést nyerhetett Aktív c. műsoruk, hogyan is próbálnak megélni a munkanélkülivé vált emberek a településen. A műsor bevezetőjében elhangzott: „nemcsak jobban élnek, boldogabbak is.” Igazából ez volt az, ami felkeltette az érdeklődésemet, és gondoltam, írok ezzel kapcsolatban egy cikket. Ha van termőföld ugyanis, ahogy hangoztatja mindig Rozsály polgármestere, akkor abból meg is lehet élni. Nem nagy titok ez, mégis most kezdjük megérteni, újra értelmezni, mit is jelent ez valójában.

A recept egyszerű, eleink jól tudták ezt. Aki akár csak a konyhakertjében termel, képes magát eltartani, a munka pedig megélhetés mellett megbecsülést is ad a termelőnek.

Talán ez a legfontosabb, hiszen a válság hatására, vagy az egyébként is helybeli lehetőség hiányában élő emberek elveszítik önbecsülésüket, hasznavehetetlennek, feleslegesnek kezdik érezni magukat.

A termőföld azonban lehetőséget biztosít egy helyi közösség kialakítására, az összetartás és összetartozás megélésére is. Mint ahogy a filmben is látható, a nyáron a településen táborozó gyermekeknek igencsak ízlik a helyben készített palacsinta, emiatt pedig a közösség összejár, hisz a termesztés és feldolgozás ezt eleve megkívánja.

Ahogy a férfiak is elmondták, a program elindulása óta alig járnak a boltba bármit megvenni, így lehet takarékoskodni, némi pénzt otthon felhalmozni, ez pedig bárkinek csak megérheti. Érdekes módon a kocsmázgatás is kimaradt a szabadidő eltöltéséből, meséli élményeit egy gazda, a paprikának meg paprika íze van, zárja Lajos, a projektvezető végszóval a videó végén az összegzést.

Talán ezek a gondolatok is vezérelték az alig több mint 400 fős kisközség polgármesterét, hogy pályázzon, és az elnyert 28 millió forintból felállítsa azt a biokertészetet, mely már képes lesz ezek után magát fenntartani, sőt, későbbiekben akár még felesleget is termelni, és azt a piacokon eladni. Akit részletesebben is érdekel a projekt, itt olvashat róla, hisz a cél az lenne, hogy más települések is ugyanilyen programokba kezdjenek, megélhetést és önbecsülés adjanak lakóiknak. http://www.bioszentandras.hu/a-programrol/ Akit pedig bővebben érdekel a kistelepülés története, a TV2 videójában tekintheti meg Bio Szentandrás sikerét: http://tv2.hu/aktiv/video/biofalu-borsodban-nemcsak-jobban-elnek-boldogabbak-is

A Hír TV is forgatott nemrég a baranyai Birján községről, ahol szintén a vegyszermentes növénytermesztés lett központi eleme az állami és önkormányzati támogatással év elején életre hívott Startkertészetnek.

A községben ugyan csak 10 ember dolgozik a programban, de a kistelepülés ennek ellenére is képes a pécsi piacokra szállítani, és egyszerre 5 helyen értékesíteni. Ezek az alábbi piacok, zöldségesek:

  • VÁSÁRCSARNOK: BIRJÁNI táblánál (a házi tejessel szemben,
  • URÁNVÁROS: Tibor a zöldséges (Mecsek áruházzal szemben)
  • KERTVÁROS: Józsi, a zöldséges (Diána téri piacon, két helyen)
  • SZIGETI ÚT: Mónika, a zöldséges (Szliven áruházzal szemben)
  • NOVRO: Gábor, a zöldséges

Novreczky János polgármester a település eltartóképessége és sikere kapcsán, utóbbin felbuzdulva már azt tervezi, hogy zöldségfeldolgozó üzemet telepít a községbe további munkahelyeket teremtendő.

A fenntartható fejlődés szempontjából nemcsak a sikernek van jelentősége. Ezek a programok, amellett, hogy modell értékűek, arra is alkalmasak, hogy a kistelepülések eredményesen szembeszálljanak a globalizációval, mindent helyben megtermelve akkor is képesek legyenek túlélni, alapvető élelmiszereket előállítani, amikor 30-40 év múlva Európa, vagy a világ élelmiszerválsággal, a termőföldek elfogyásával, áremelkedéssel lesz kénytelen farkasszemet nézni.

Béer

Kép forrása: http://www.bioszentandras.hu/aktualis/rolunk-irtak/12398/

TOP 5