Skip to main content

Tavaly Európában több mint 200 millió csomagot adtak el. Adjuk hozzá ehhez még azt, hogy éttermek, cirkuszok, hot-dogos büfék és hasonlók állandóan árulják őket. Mindezt összevetve, már megszámlálhatatlanul sok virslinél tartunk.Tehát minden további nélkül, mielőtt a rejtélyes húst a grillre dobja, itt van az, amiből az valójában készült:

Mechanikusan lefejtett csirke vagy pulyka: Inkább epres cukormáz szinü ez a kevert hús-és csont, olyan mint “egy paszta-szerű baromfi termék, ahol a csontokat és szöveteket egy szitához hasonló eszközön nagy nyomás alatt átnyomják ahhoz, hogy elkülönitsék a csontokat az élelmezési célra alkalmas szövetektől. “ A hot dog tetszőleges mennyiségü mechanikusan lefejtett csirkét vagy pulykahúst tartalmazhat.

Víz: a virsli 10 százaléka víz.

Kukorica szirup: kukoricakeményitő és savak keveréke, a kukorica szirupot sűrítő és édesítőszerként használják, nem tartalmaz tápanyagokat, de kalóriát igen.

Disznóhús: A csonttól mechanikailag elválasztott húst tartalmaz. Marhahús: 2004-ben, hogy megvédjék a fogyasztókat a szivacsos agysorvadástól (kergemarha-kór), a mechanikai úton elválasztott húst ehetetlennek nyilvánitották és emberi fogyasztásra alkalmatlannak titulálták, ezért a legtöbb virsli nem tartalmazza azt.

Só: a virsli sok sót tartalmaz,  valójában körülbelül 480 milligrammot, az nagyjából 20 százaléka a javasolt napi adagnak.

Kálium-laktát: Ez hydroszkópikus, fehér, szagtalan szilárd anyag, kereskedelemben a tejsav kálium-hidroxiddal való semlegesitéséből ered. Izfokozó, ízesítőanyag, nedvesítőszer, pH-stabilizáló és bizonyos kórokozók növekedését inhibitáló ágens.

Nátrium-foszfátok: A foszforsav bármely három nátrium sóját lehet használni élelmiszer tartósítószerként vagy térkitöltő, telitő anyagként.

Aromák: A legtöbb ízesítő anyagot csak úgy sorolják fel hogy “aromák”, úgyhogy hogy ezek mit tartalmaznak, továbbra is misztikum marad.

Marhahús leves: forralt vízzel leöntött izom, csont, izület, kötőszövet és egyéb maradék.

Nátrium-diacetát: Ez a vegyület molekuláris ecetsav, nátrium-acetát és víz keveréke. Antimikrobiális, ízesítő és pH-stabilizáló, egyes kórokozók növekedését gátolja.

Nátrium erythorbát: Az erythorb sav nátrium sója és gyakran használt tartósítószer. A húsipari termékek rózsaszín árnyalatának megtartásáért is belekerül. Mellékhatások jelentkezhetnek mint például a szédülés, emésztőrendszeri problémák, fejfájás, esetenként vesekő.

Maltodextrin: Alapvetően töltőanyag és / vagy sűrítőanyag a feldolgozott élelmiszerekben. Egy főtt keményítőt, kukoricát vagy búzát tartalmazó keverék.

Nátrium-nitrát: Ez a tartósítószer segít megőrizni a pácolt húsok pirosas, rózsaszines szinét – bár a vizsgálatok kimutatták, hogy a nátrium-nitrit fogyasztása növelheti a rák kockázatát és migrént is előidézhet. Állatkísérletek a nátrium-nitrát használatát a rák kialakulásával hozták összefüggésbe.

Paprika kivonat: Olaj alapú paprika növény kivonat – nahát, egy természetes összetevő! – a szín és hosszabb eltarthatóság miatt adják hozzá a virslihez.

Forrás: http://naturahirek.hu/mibol-keszul-a-virsli-megdobbento-anatomiaja/

Kép forrása: http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Bockwurst_.jpg&filetimestamp=20071011134235 

TOP 5