Skip to main content

 

Spanyolország északi partvidékén található Mutriku települése. A néhány ezer ember lakta tengerparti városka alig ötven méterrel a tengerszint felett épült.

Különlegessége, hogy itt található a világ egyetlen olyan hullám-, vagy más néven árapály erőműve, mely a lakossági ellátó-hálózatnak adja át a megtermelt villamos energiát.

hirdetés

A Holdhoz köthető ár-apály jelenségre épülő energetikai megoldásokról már írt az Origo. Ezeknek az erőműveknek közös jellemzője, hogy megépítésük rendkívül költséges és nagyon precíz tervezőmunkát igényel, cserében a működtetésük viszonylag olcsó és évekig, évtizedekig nem igényelnek különösebb karbantartást.

Különleges technológiai megoldásra épül

Mutriku erőművét 2011-ben adták át, az üzemeltetők pedig nemrégiben készültek el azzal a jelentéssel, mely működésének három évét, a 2014-2016-os időszakot elemzi. A szakemberek úgy találták, hogy a Mutriku-erőműben a teljes időszak 75 százaléka energiatermeléssel telt. Azaz az üzemi idő háromnegyedében az erőmű villamos energiát termelt, amelyet a hatályos kereskedelmi megállapodások szerint adtak át a hálózatnak.

Gabriel Ibarra-Berastegi, a tanulmány vezető szerzője szerint, ez különösen jó eredménynek számít. Felhívta a figyelmet arra, hogy bár a tenger hullámaiban rejlő energia kinyerésének többféle technológiai megoldása van már jelenleg is, egyik sem tekinthető végérvényes vagy lezárt megoldásnak.

A Mutrikuban úgynevezett OWC technológiát (Oscillating Water Column) alkalmaztak. Ez azt jelenti, hogy a rendszer felső részében egy légkamra található, amelyben a sűrített levegő tömege áll ellen az alsó, víz alatti résznek, illetve a hullámoknak. Ilyen módon a turbinák mind a vízszint emelkedése, mind csökkenése esetén termelnek a generátor számára, ami átkapcsolja az energiát a hálózatba.

Jelenleg a világon ez az egyetlen ilyen hullámerőmű, amely hálózatra termel.

Növelni kell a hatékonyságot

A szakemberek ugyanakkor úgy találták, van hova növelni a kereskedelmi célból létesített erőmű hatékonyságát. Összehasonlításukban a Mutriku alulmaradt a régiós szél- és napenergia farmok hatékonysági mutatóival szemben.

Ibarra-Berastegi szerint, az elemzés adatai segíthetik a mérnököket abban, hogy tökéletesítsék az OWC-technológiát. Szerinte komoly potenciál van az erre épülő vízi energiafarmok létesítésében.

Véleménye szerint, az egyik elsőként megoldandó feladat az, hogy a víz alatti turbinák gyorsabb forgási sebességre legyenek képesek, és így kihasználják a nagyobb hullámzás nyújtotta lehetőségeket a villamos energia termelésében.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5