Skip to main content

A sokak által kedvelt mákról eddig is tudni lehetett, hogy fontos gyógynövény, hiszen a mai napig az egyik legerősebb fájdalomcsillapító, a morfin forrása, és más, fontos gyógyszereket, pl. a köhögéscsillapító kodeint is a terméséből vagy szalmájából állítják elő. Azt már talán kevesebben tudják, hogy a mák gyógyszeripari feldolgozásának úttörője Kabay János magyar gyógyszerész, akinek módszerét ma is a világ számos országában sikerrel alkalmazzák, és valószínűleg arról sem sokan hallottak, hogy a mák kémiai vizsgálatában is jelentős szerepet játszottak hazai kutatók.

A mákkutatás hazai vonatkozásai azonban soha nem kerültek annyira reflektorfénybe, mint egy jelenleg is keringő, számos internetes oldalon is terjesztett iromány állításai:

Hát ezt jó tudni a mákról!!! Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére. Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentő. Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal fogyasztott étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel épp a máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása. A további tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma volt a "felelős" a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba beépüléséért.

Az állítólagos exhumálásról (hol, mikor?) nem sikerült hitelt érdemlő adatokat találnom. A csontok épsége és a mákfogyasztás közötti összefüggés felfedezéséhez pedig legalább egy zsenire lenne szükség, mivel mindaz, amit a mákról tudunk, nem ad magyarázatot az állítólagos megfigyelésre.
Az igaz, hogy a csontok épüléséhez szükség van foszforra, de nem mindegy, hogy ez az elem milyen formában kerül be a szervezetbe: elsősorban foszfátként hasznosul, a csont alapállományának nagy részét ugyanis kalcium-foszfát teszi ki.

És itt következik két tévedés vagy csúsztatás:

  • a foszfor nem befolyásolja a kalcium felszívódását; azt elsősorban a kalcitriol, a parathormon és a kalcitonin szabályozza,
  • a mákmag foszfortartalma egyáltalán nem magas, mindössze mintegy 0,9 g/100 g. Mákból ritkán eszünk meg egyszerre 10 dekányit, de a benne található foszformennyiség könnyedén elfogyasztható pl. hal-, máj vagy lencseételekkel, vagy három csésze tejjel... És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a mákban található foszforvegyületek vízoldékonyak, így a mákolajban legfeljebb nyomnyi mennyiségben található foszfor.

A kutatások során létrehoztak két, egyenként 20-20 fős csoportot, melynek tagjai előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők voltak. Az egyik csoport hagyományos kezelést kapott, míg a másik napi 1-1 = mokkáskanálnyi mákolajat szedett. Az eredmény mindenkit meggyőzött! A mákolajjal "kezelt" csoport valamennyi tagjának csontozata normális értéket mutatott már 12-16 hónapos kezelést követően.

Erről a kutatásról jó lenne többet megtudni. A klinikai vizsgálatok legtöbbjét referáló PubMed-en nyoma sincs. Valószínűsítem, hogy az elmélet alátámasztását szolgáló, jól hangzó lódításról van szó. Sajnos, mai tudásunk szerint egy előrehaladott csontritkulásos beteg "értékeit" - mákkal, gyógyszerrel, vagy akár a kettő kombinációjával - lehetetlen a "normális" tartományba visszaterelni... A legtöbb, amit a legmodernebb szerekkel el lehet érni, az az állapot romlásának lassítása.

Tanácsom tehát: hetente 3-szor fogyasszon mákos ételeket, vagy rendszeresen alkalmazza a gyógynövény szaküzletekben is kapható mák-olajat. Vigyázat! Levegővel érintkezve gyorsan avasodik, ezért mihamarabb zárja vissza a kupakot, és tegye hűtőbe! A csontritkulás megelőzésére vagy az állapot javítására ugyancsak kedvező hatású a gyógynövényboltokban kapható medvehagyma alkoholos kivonatának tartós szedése. (...)

A mák, a mákolaj telítetlen zsírsavakban gazdag (ezért avasodhat), kalcium- és magnéziumtartalma jelentős, méltán tekinthetjük az egészséges étrend részének. A mákolajjal (és a medvehagymával) azonban a csontritkulás nem előzhető meg - ez tény. Egyébként ez a bekezdés inkább tűnik marketingszövegnek (és több, mákolajat forgalmazó ilyen céllal is használja), mint ismeretterjesztésnek... Pedig a mák nem szorulna rá az ilyen talmi csillogásra: bizonyított értékei alapján is helye van a legfontosabb gyógy- és tápláléknövények között.

Kép forrása: www.FreeDigitalPhotos.net

Forrás: http://kodpiszkalo.blog.hu/2012/07/02/mennyire_egeszseges_a_mak?

TOP 5