Skip to main content

Megközelítőleg 400 km-re Afrikától keletre található Madagaszkár, a világ negyedik legnagyobb szigete. Elszigeteltsége miatt biológiailag az egyik leggazdagabb terület: a Föld állat- és növényvilágának 5%-a él a szigeten, melyeknek több mint 80%-a őshonos [1]. Azonban ezek a fajok mára az erdőirtás miatt súlyosan veszélyeztetetté váltak.

2000 évvel ezelőtt jelentek meg az első emberek Madagaszkáron. Azóta a sziget több, mint 90%-át vesztette eredeti erdeinek, s ennek több oka is van: az emberek elkezdtek kiköltözni a városokból, az ipar bővülésnek indult, a (főleg) kávétermesztésre használt földterület drámaian növekedett.

Az 1950-es évek előtt még csak – a környezetükkel egyébként harmóniában élő – földművesek irtották az erdőt, ám azóta elképesztő mértékben megnőtt ez az arány. A favágás a többnyomásos földművelés, legeltetés, tűzifa gyűjtése, fakitermelés, export-növénytermesztés, marhatartás és bányászat céljából rendkívüli méreteket öltött [2].

1950 és 1985 között a sziget erdeinek fele eltűnt, 1985-re az eredeti erdőknek már csak 34%-a maradt fenn [3]. Továbbra is csökken ez az arány, ami azért szomorú, mert így egyre inkább leszűkül azon fajok száma, amiket még nem ismerünk.

Az erdőirtás mögött főleg gazdasági okok állnak: Madagaszkár a Föld egyik legfejletlenebb és legszegényebb állama [4]. A madagaszkáriak kénytelenek kifosztani természeti erőforrásaikat, hogy bevételük legyen. Valahogy el kell tartaniuk magukat, s ilyenkor a biológiai diverzitás már nem szempont. Másfelől, államuk extrém adósságokba keveredett, s az ország kiirtja az erdeit, hogy visszafizethesse adósságait az északi országoknak (például Japánnak, Olaszországnak, Spanyolországnak és Németországnak) [5].

Az erdőirtás következménye az elsivatagosodás, a vízforrások elapadása és a talaj ásványi anyag tartalmának csökkenése is. A humusztalanná váló talajba nem, vagy csak alig lehet visszaültetni az erdőket. A talaj elváltozása miatt az esőzésekkor gyakoriak a földcsuszamlások, melyeknek következtében sokak vesztik el otthonukat [6].

Az erdőirtások miatt Madagaszkár ma már nem tud gyorsan növekvő népének elegendő élelmiszert, tiszta vizet és egészségügyi ellátást nyújtani.

Haiti, ahol még súlyosabb az erdő helyzete (a múlt század alatt 4%-ára csökkent eredeti területének) [7], hasonló problémákkal küzd. Viszont akad pozitív példa is. Jáva szigetén, Németországban és Costa-Ricában például jelentősen nőtt az erdők területe az ültetéseknek köszönhetően [8]. Ott a lakosság az erdő javainak pusztítása helyett az őserdő bemutatásából, az ökoturizmusból él.

Források:

[1]http://www.szuper.info.hu/?p=2517
[2] http://en.wikipedia.org/wiki/Deforestation_in_Madagascar
[3] http://www1.american.edu/ted/MADAGAS.HTM
[4] http://hu.wikipedia.org/wiki/Madagaszk%C3%A1r#.C3.81ltal.C3.A1nos_adatok_2
[5] http://www.wildmadagascar.org/overview/loc/35-balance_of_payments.html
[6] http://www.mindennapiafrika.info/2008/02/25/madagaszkarra_lesujtott_isten_haragja/
[7] http://en.wikipedia.org/wiki/Deforestation_in_Haitiű
[8] http://en.wikipedia.org/wiki/Reforestation

TOP 5