Skip to main content

Elektromos árammal való takarékosság

 Elektromos áramot számtalan helyen használunk a lakásunkban. használjuk világításra, főzésre, számítógép használatra, TV-t, rádiót video és audio berendezéseket üzemeltetünk vele, és nem utolsó sorban egyéb elektromos berendezéseket: hűtőgép, mosógép, mosogatógép, vasaló, kávéfőző, klímaberendezés, stb is ellátunk elektromos árammal. Már csak az eszközök nagy száma miatt is számtalan mód és lehetőség adódik arra, hogy spóroljunk az elektromos energiával! Nézzük hát!

 1. Használjunk energiatakarékos izzókat!
 2. Csak ott világítsunk, ahol éppen tartózkodunk, és mindig oltsuk le a villanyt, ha már nincs rá szükség.
 3. Csak ott világítsunk erős fénnyel, ahol tevékenykedünk, pl. konyhapult felett, íróasztalnál. Másutt kisebb fényerejű lámpák is megfelelnek.
 4. Praktikus, ha az előszobában alternatív villanykapcsolók vannak, így nem kell visszamenni a bejárathoz, hogy leoltsuk a lámpát. Lehet ilyen a kanapénál is, hogy a csillár helyett az álló- vagy az olvasólámpát kapcsoljuk be vele.
 5. Tavasztól őszig hosszabbak a nappalok. Időzítsük úgy tevékenységeinket, hogy a fényigényesebbeket még természetes fénynél elvégezhessük.
 6. Használjunk „tekerős zseblámpát”, amely dinamós áramfejlesztővel működik. Utazásra, kirándulásra vihetünk ilyet, ehhez nem kell elemet venni, LED-ekkel világít. Otthon azért próbáljuk ki, elég lesz-e a mi energiánk a hosszabb működtetéshez.
 7. Csak azt a gépet vegyük meg, amelyre valóban szükségünk van. Az új készülék helyet igényel, és növelni fogja a villanyszámlát. Válasszuk az A energiaosztályba tartozó készüléket!
 8. Ha végleg elromlott egy régi hűtőszekrény vagy mosógép, cseréljük le egy energiatakarékos, víztakarékos modellre. A régi készüléket adjuk le a forgalmazónál, illetve az erre szakosodott gyűjtőudvarban.
 9. Az elektromos berendezéseket kapcsoljuk ki, ha épp nem használjuk őket, vagy elmegyünk otthonról.
 10. Amikor nem nézzük a televíziót, akkor kapcsoljuk ki!
 11. Csak addig tartsuk töltőn a mobiltelefont, amíg fel nem töltődik, utána húzzuk ki a konnektorból a telefontöltőt. A töltő áramot a rácsatlakoztatott telefon nélkül is fogyaszt, erről árulkodik, amikor megérintjük, érezzük, hogy a termelődő hőtől felmelegedett.
 12. Vásároljunk billenő kapcsolóval ellátott elosztót, így nem kell egyenként kihúzni a csatlakozó aljzatból azokat a készülékeket, amelyek stand-by üzemmódban maradnak kikapcsolva. Stand-by üzemmódban a nap 24 óráját figyelembe véve sokat fogyaszthatnak a készülékek.
 13. Ha központi fűtéses a lakásunk, olyan mosógépet (mosogatógépet) vegyünk, amely rácsatlakoztatható a meleg vízre, mert a vízmelegítés nagyon energiaigényes, mert így spórolhatunk. Olyan mosószert válasszunk, amellyel hatékonyan lehet mosni alacsony hőfokon is (30 C).
 14. Gondoljuk át, feltétlenül szükséges-e kivasalnunk mindent, amit leszedtünk a szárítókötélről! Ha teregetéskor jól kirázzuk, szépen formára igazítva szárítjuk a ruhákat, akkor a leszedés után gondosan hajtogatva nem szükséges vasalni az ágyneműt, a törölközőt, a pólókat.
 15. Ha csak néhány szelet pirítóst szeretnénk, nem kell bekapcsolni a villanysütőt, legjobb pirítóssütőben készíteni. Praktikus és energiatakarékos eszköz a szendvicssütő, ami akár a tegnapi brióst, vagy az iskolából hazahozott szendvicset is felfrissíti számunkra. A vízforralóval gyorsan és takarékosan lehet vizet forralni teához, kávéhoz.
 16. Főzéskor az edényt fedjük le, akkor hamarabb és kevesebb energiával készül el az étel. Vigyázat, tartsuk szemmel ezután, mert könnyen kifut az étel!
 17. Sokáig főzendő alapanyagokat (bab, pulyka, gyöngytyúk, marhahús, csülök, sonka) készítsük kuktában. Kipróbálhatjuk a kuktát rizs- és burgonyafőzésre; pillanatok alatt elkészül benne, s ha időhátrányban voltunk, már be is hoztuk!
 18. Gondot jelent a fagyott hús kiolvasztása? Először is, tervezzük el, mekkora adagok lesznek szükségesek, és ilyen adagokban tegyük a mélyhűtőbe. Az egyszer felolvasztott mennyiséget már nem fagyaszthatjuk le újra! Azt is döntsük el előre, hogy szeletelve vagy egészben akarjuk-e felhasználni. A hússzeletek közé folpack-réteget téve könnyen szétválaszthatóak lesznek és kiolvadnak. A mélyhűtőből este tegyük át a hűtőbe a másnap felhasználandó húst. Nagyobb mennyiség esetén késő este a pultra is kitehetjük az egészet.
 19. A számítógépek esetén a laptopok energiafelvétele kisebb, mint az asztalai számítógépeké. Ha tehetjük dolgozzunk laptopon.
 20. Ha a fűtést árammal oldják meg, és van lehetőség kedvezményes éjszakai áram vételezésére, akkor érdemes hőtárolós villanykályhát üzemeltetni.
 21. A légkondicionáló működése alatt az ablakokat tartsuk csukva!
 22. Nyáron el tudjuk kerülni a légkondicionáló használatát. Nyári éjszakánként kellemesen lehűl a levegő, bátran szellőztessünk! Reggelig a lakás hőmérsékletet kellemesre csökkenhet, a déli nap hevét pedig függönyökkel, redőnnyel vagy reluxával tarthatjuk távol. Ültessünk árnyékot adó fát a déli oldalra (pl. diófa).
 23. Kerüljük a szárítógép használatát. A frissen mosott ruhákat kíméli, és tökéletesen megszárítja a szellő és a napsugár. Egy szárítógép évente akár 400-500KWh energiát is felemészthet!
 24. Évente egyszer olvasszuk le a hűtőszekrényt!
 25. Évente kétszer tisztítsuk meg a hűtőszekrény hátulján található rácsot. Így javul a hűtőgép hőleadása és kevesebb energiát fog fogyasztani!

További tippek az ELMŰ oldalán: http://www.energiapersely.hu/

 

TOP 5