Skip to main content

HULLADÉK

 1. Amikor csak lehetséges, ne az eldobható terméket válasszuk, hanem az újra felhasználhatót! (Pl. Míg hagyományos borotvával csak egy borotvapengét koptat el az ember, addig több eldobható borotva megy a szemétbe sok le nem bomló műanyaggal együtt. Habszifonnal készülhet a tejszínhab, így nem kell kidobni a tejszínhabsprayt. Palackos üdítő helyett a csapvíz is fogyasztható.)
 2. „A kicsi a jó”, vagyis minél kevesebb alapanyagot használnak fel valamihez, annál jobb. Kis helyen elfér, és főleg mikor megszabadulunk tőle, kevesebb szemét lesz belőle.
 3. Ha már egyszer bekerült a háztartásunkba a PET-palack, a tejes- és a konzervdoboz, hirdetési lapok, a vissza nem váltható üvegek, azokat a szelektív hulladékgyűjtő szigeten kell elhelyezni. Innen újrafelhasználásuk színhelyére jutnak, megint alapanyagok lesznek, és kevesebb anyag, víz és áram kell az új termékek előállításához, és a nyersanyagforrásokat is jobban tudjuk kímélni.
 4. Ha a háztartásokban kevesebb szemét termelődik, kevesebb szemétdíjat is kell fizetni. Aki lakótelepi házban lakik, az hívja fel a lakótársak figyelmét erre. Csökken a szemétdíj, ha mindannyian szelektíven gyűjtik a hulladékot.
 5. A használt elemeket, hagyományos és energiatakarékos izzókat, fénycsöveket, törött higanyos hőmérőket tilos a szemétbe dobni. Ezeket is szelektíven gyűjtik a kijelölt helyeken.
 6. Egyszer használatos elemek helyett válasszunk újratölthetőt!
 7. Próbáljuk ki a tekerős zseblámpát, ebbe nem kell elem!
 8. Ha kertes házban lakik, a konyhai hulladékokat könnyű szerrel komposztálhatja. Hasznos anyag keletkezik, amely a kerti talajt javítja. Akár maga is építhet komposztálót vagy komposztáló kast!
 9. Minden szelektíven gyűjthető szemetet, dobjunk a számára kijelölt gyűjtőhelyre! A PET-palacktól kezdve a gumiabroncsig, mindennek megvan a maga helye.
 10. Takarításkor érdemes kipróbálni a környezetbarát, természetes tisztítószereket: a szódabikarbóna és az ecet a legtöbb tisztítószer feladatát tökéletesen ellátja!
 11. Az elhasznált sütőolajat soha ne öntsünk a lefolyóba! Gyűjtsük ezt zárható edénybe és az erre kijelölt gyűjtőhelyen, például az erre kijelölt benzinkutakon adjuk le!
 12. Lomtalanításkor helyezzük ki a már használhatatlan holmikat. Ezeket megfelelő módon szállítják el és ártalmatlanítják.
 13. Amennyiben már nincs szükség valamely bútorra, könyvre, ruhákra vagy más még használható dolgokra, azokat érdemes felajánlani egy jótékony szervezetnek, vagy helyi rászoruló intézménynek. Ha ezek egyelőre nem kerülnek a szemétbe, az is környezetbarát megoldás. Az újrahasználat a szemét termelés egyik lassító tényezője.
 14. Sokan sajnáljuk kidobni a drága fogkrém, a kozmetikum, utolsó grammjait! Ha műanyagtubusban van, derékban kettévágva a bennmaradt olykor egész szép mennyiség kimenthető, annyival később kell újat venni. Sokszor a flakonokból sem akar kijönni a sűrű krém, ezeket elég fejre állítani, s másnap hozzájutunk a tartalmukhoz. Mindemellett javasoljuk az ismerkedést a házilag készíthető környezetbarát kozmetikumokkal.
 15. Tartsunk rendet, tisztaságot magunk körül. Nem szabad szemetelni az utcán, az iskolában és otthon sem. Amint „előállítottunk” egy piszkos zsebkendőt, csokoládépapírt, azonnal tegyük a szemetesbe! A tisztaság fél egészség, szól a közmondás, ne feledd!

TOP 5