Skip to main content

Autózás takarékosabban

  1. Nem lenne érdemes olcsóbb tömegközlekedési eszközt választani inkább a mai úticélhoz? Azt javasoljuk, hogy aki ma teheti, az utazáshoz válassza a buszt, trolit, vonatot, mert ezek gazdaságosabban működtethetőek, hiszen egyszerre sok utast szállítanak.
  2. Mi lenne, ha biciklivel vagy gyalog mennénk ma el otthonról? Ha szép az idő, jó levegőn lehetünk, kihasználva ezzel az utazásra fordított időt, és sportnak vagy kirándulásnak is felfogható.
  3. Akár kombinálhatóak is a lehetőségek: részben autóval vagy biciklivel tesszük meg a távolságot, aztán P+R parkolás után a fennmaradó részen tömegközlekedési eszközre válthatunk.
  4. Gyakoroljuk az ökovezetést: lehetőleg egyenletes sebességgel kell haladni, nincs szükség felesleges gyorsításra-fékezésre. Ha látjuk, hogy felesleges hamar odaérni a lámpához, mert épp most váltott pirosra, akkor elég csak lassan „odacsordogálni”.
  5. A tetőcsomagtartót csak akkor szereljük fel, ha szükséges, mert feleslegesen növeli meg a légellenállást, és ezzel a fogyasztást is. Ugyanezen okból az ablakokat nagy sebességnél húzzuk fel.
  6. Használjunk szürke vizet a gépkocsik lemosásához, így gépi vegyszeres mosás helyett kefével és vízzel mossuk le az autónkat. Ilyen módon akár 100-130 liter vizet is megspórolhatunk egy-egy mosás esetén!
  7. Kölcsönözzünk autót! Aki nem használja az autót heti rendszerességgel, az gondolja meg, hogy érdemes-e egyáltalán fenntartania gépjárművét!
  8. Aki semmi módon nem tudja nélkülözni az autót, válasszon hibrid autót, így spórolhat a benzinnel.

TOP 5