Skip to main content
férfi vegyszer hormon terméketlenség sperma

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A vizeletből kimutatható, hogy biszfenolból, dioxinból és más vegyszerekből a biztonságos szint közel hússzorosa éri átlagosan az embert. 

Riasztó mennyiségű, hormonrendszeri zavarokat okozó szennyező anyagot mutatott ki férfi önkéntesek vizeletében a londoni Brunel Egyetem kutatása. A vizsgálatot az emberi termékenység csökkenését, közelebbről a sperma minőségi hanyatlásának okait felderítő kutatás keretében végezték.

hirdetés

A tudósok kilenc különböző vegyszer mennyiségét vizsgálták közel száz 18 és 30 év közötti dán önkéntes vizeletmintáiban, és az európai élelmiszer-biztonsági ügynökség (EFSA) adatai alapján megpróbálták megbecsülni 20 másik anyag jelenlétét is. A vizsgált anyagok között volt a biszfenol, ftalátok, dioxin és paracetamol. Az eredményeket összehasonlították a tudományos irodalom alapján ismert elfogadható szinttel. A vizeletben talált vegyszerkoktél elemeiből emellett egy kockázati ranglistát állítottak fel, a mennyiségük és veszélyességük alapján. 

Míg bizonyos esetekben az anyagok mennyisége a biztonságos érték százszorosát is elérte, a vegyszerterhelés átlagosan az elfogadható szint tizenhétszerese volt.

A tanulmányt jegyző Andreas Kortenkamp professzor elmondta: a kutatókat megdöbbentette, hogy ilyen mennyiségben vannak kitéve az emberek veszélyes vegyi anyagoknak. Kiemelte, hogy meglepetésre a biszfenol A (BPA) volt a legfőbb szennyező anyag, amelynek veszélyessége közel két évtizede ismert. A BPA-t a dioxinok, a paracetamol és a ftalátok követték. A helyzet komolyságát mutatja, hogy az eredményt úgy sem lehetett volna a biztonságos szintek közelébe hozni, ha a statisztikából a legfőbb szennyező BPA-t kidobják.

Kutatásuk korlátaival kapcsolatban a szakemberek elismerték, hogy mintáik 2009-ből és 2010-ből származnak, a BPA mennyisége azóta csökkenhetett, de akár nőhetett is. Másrészt érdekes lehet, de nincs adat arról, hogy mi a helyzet a hasonló korú nők körében. Úgy vélték ugyanakkor, hogy jó eséllyel még így is alábecsülték a veszélyt, mivel az embereket érő vegyszerkoktélnak csak egy kis szeletét vizsgálták.

Megvan a tettes, az ország örül

A sperma minősége drámaian zuhant a nyugati országokban az elmúlt évtizedekben. Tudományos vizsgálatok szerint 40 év alatt megfeleződött a spermaszám. Gyakoribbá váltak a nemi szerveket érintő rendellenességek, mint a herék leszállásának elmaradása vagy a hererák. Míg korábban a légszennyezést, illetve a dohányzást gondolták a fő oknak, a legutóbbi kutatások egyre inkább a fejlett világra jellemző vegyi anyagokat, a műanyaggyártás során használt vegyszereket vagy a gyógyszereket azonosítják be a jelenség okaként.

Kortenkamp szerint a spermaminőség változását vizsgáló megfelelő epidemiológiai kutatás igazolhatja a következtetésüket. A szakemberek addig is a BPA-t tartalmazó műanyagok élelmiszer-tárolókban való felhasználásának betiltását követelik. Kiemelték továbbá, hogy nincsenek adatok a fájdalom- és lázcsillapítóként használt paracetamol spermaszámra gyakorolt hatásáról, ezért állatkísérletekkel haladéktalanul el kellene kezdeni ennek vizsgálatát is

(Euronews) 

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Engin Akyurt képe a Pixabay -en.

TOP 5