Kilencszer annyi idegméreg volt az újhagymában, mint a megengedett, írja az agrarszektor.hu.

Az idegtoxinok közé sorolt rovarölőszer, a klórpirifosz küszöbérték feletti jelenlétét mutatta ki egy Olaszországból származó zöldségben, az újhagymában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, melyet egy Spar boltban vásárolt Vasváron.

hirdetés

Bár a dózis sokkal több a megengedett értékhez képest, a NÉBIH szerint mindez nem jelent akut egészségügyi kockázatot. Annak ellenére, hogy a kockazatos.hu ezt írja a vegyszerről:

A klórpirifosz egy ideg toxin, mely károsítja a magzatok, a csecsemők agyi, idegrendszeri fejlődését, egyben visszafordíthatatlan mentális károkhoz vezet.

A Spar ellen hatósági eljárás van folyamatban.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nemrég közreadott jelentése szerint az európai élelmiszerek közel fele, azaz 47 százalékában található növényvédőszer, általában a megengedett határérték alatt.

Mit tehetünk?

Marad a bio zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, avagy megbízható őstermelőktől, kosárközösségektől kell vásárolni, illetve ha tehetjük, saját magunknak kell előállítanunk az élelmiszereinket.

Utóbbiról, azaz arról, hogyan lehet kiszállni a mókuskerékből, ide kattintva lehet bővebben olvasni...

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás, A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu