Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

b_700_700_16777215_00_images_img-demo_abath.jpg 

Az egészségtudatos fogyasztók között különösen népszerű, de egyébként is divatos antibakteriális szappanok egyáltalán nem jobbak a sima, hagyományos, egyszerű szappanoknál, bizonyos hatóanyagaik pedig egyenesen károsak lehetnek az egészségre.

A megállapítás elég erős, de nem kisebb intézmény jutott hosszas kutatások után erre az álláspontra, mint az amerikai Szövetségi Gyógyszer Ellenőrző Hatóság (US Federal Drug Administration, FDA). Mindennek komoly következményei lesznek: egy éven belül a gyártóknak ki kell vonniuk a forgalomból a ma ismert antibakteriális szappanok zömét Amerikában.

A nemrég nyilvánosságra hozott vizsgálat eredményei szerint nincs bizonyíték rá, hogy az antibakteriális szappanok bármivel is jobban védenének a betegségektől, a baktériumok és vírusok terjedésétől, mint egy sima szappan. És ez még nem minden.

Valójában bizonyos adatok azt mutatják, hogy [egyes] antibakteriális összetevők hosszútávon több ártalmat okozhatnak, mint hasznot

– jelentette ki Janet Woodcock, az FDA gyógyszerellenőrzésért felelős vezetője. Az amerikai hatóság ezért most 19, az antibakteriális szappanoknál széleskörűen használt összetevőt tilt be, a gyártók felé a türelmi idő egy év. A termékekből ezek alapján ki kell vonni többek között a triklozán és a triklokarban nevű anyagokat is – ezek pedig az antibakteriális termékek talán legfontosabb komponensei. 

A triklozán egy erős baktérium­ és gombaellenes fertőtlenítőszer, ez, és a triklokarban egyaránt hatnak a hormonháztartásra, korábbi vizsgálatok szerint nagy mennyiségben akár meddőséget is okozhatnak. A baktériumölő vegyületek a félelmek szerint az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok elterjedéséhez is hozzájárulhatnak.

Bár néhány gyártó már elkezdte kivonni termékeiből a most egy éven belül kötelezően mellőzendő összetevőket, a Washington Post becslése szerint az amerikai piacon forgalmazott 2000 antibakteriális szappan nagy többsége legalább egy ilyen hatóanyagot (a teljes tiltólista ennek a dokumentumnak a végén olvasható) még most is tartalmaz.

Az FDA döntése értelemszerűen csak az Egyesült Államokban érvényes, Magyarországon ezek az antibakteriális szappanok ettől függetlenül továbbra is forgalomban maradhatnak.

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay