Skip to main content

A porcsomók nem csak a háziállat elhullatott szőréből, a lakók hajszálaiból, ételmaradványokból áll össze, hanem több tucat vegyszer maradványait tartalmazhatja. Tippek a környezetbarát portalanításhoz, takarításhoz.

Aki mindennap felsepri, felporszívózza, majd alaposan felmossa a lakást, újabb ellenérvvel vághat vissza azoknak, akik tisztaságmániának minősítik ezt a tevékenységét. A bútorok alatt, mögött felgyűlő pormacska ugyanis nem teljesen ártalmatlan tünemény. A porcsomókban felgyűlnek a takarításkor használt szerek hatóanyagai, az ablakon beszálló légszennyezés, a korom és a behurcolt vegyszermaradványok. 

Miből tevődnek össze a pormacskák?

Nagyon változó attól függően, hogy az illető lakásban milyen szerekkel takarítanak. Befolyásolja az éghajlat, az ingatlan kora és állapota és a benne élők száma, és az is, hogy van-e háziállat, és ha igen, milyen.

A csomók rendszerint elhalt bőrdarabkákból, a háziállatok elhullatott szőréből, emberi hajszálakból, rovarmaradványokból, ételmorzsákból, a ruhákból, bútorszövetekből kihullott szövetszálakból, koromból, a dohányzás és a főzés során keletkező szálló részecskékből alakulnak ki.

Kevés viszont az olyan kutatás, amelyből tételesen kiderülne, hogy milyen szermaradványokat tartalmaz a házi por. Az egyik ilyen elemzést a massachusettsi Silent Spring Institute (SSI) végezte. Az intézményt Rachel Carson világhírű ökológus-író 1962-es könyve, a Néma tavasz nyomán nevezték el; a könyv hatására tiltották be többek között a DDT-t.

Hormonhatású és rég betiltott anyagok

Az SSI 2002-ben vizsgált meg százhúsz lakást Cape Codban. Az Environmental Science & Technology szaklap 2003 októberében közölte az eredményeket, amelyek szerint a pormacskákban és a lakások levegőjében nyolcvankilenc különböző vegyszer maradványait találták meg összesen.

Ezek közül hatvanhét olyan volt, amelyek befolyásolják az emberi hormonális rendszer működését, mint a ftalátok és a parabének. Az előbbiek a szaporodási képességre és a gyermekek fejlődésére hathatnak kedvezőtlenül, míg az utóbbiak az ösztrogén hormon hatását utánozzák, és nem kizárt, hogy növelik a mellrák kialakulásának kockázatát.

A házi porban átlagosan huszonhat különféle szermaradványt azonosítottak. Az volt a legfeltűnőbb, hogy a vizsgált lakások 65 százalékában DDT-maradványt is találtak, pedig a veszélyes növényvédő szert több mint harminc éve betiltották.

Széthurcolt szerek

A növényvédő szerek maradványait leggyakrabban a cipőtalpunkon hurcoljuk be a lakásba. Az amerikai kormány környezetvédelmi ügynökségének (EPA) kutatása szerint a rovarok ellen használt szereket egy héttel azután is behurcoljuk a cipőnkön, miután a kertben, a gyepen alkalmazták őket.

Az EPA becslése szerint az USA-ban 31 750 tonna rovatirtó hatóanyagot fúj el a szél permetezés közben. Ez nem csak azért veszteség, mert kevésbé lesz hatékony a növényvédelem, hanem azért, mert a szermaradványok a környék lakóépületeit, iskoláit, játszótereit szennyezik.

Szelíd takarítás

Mit tehet az, aki pormentesen szeretné tartani a lakását, de nem is akarja literszám használni a boltban kapható tisztítószereket? Néhány tipp.

  • Porszívózzon gyakran nagy hatékonyságú porszemcsés levegőszűrővel (HEPA) szerelt géppel, amely kiszűri a port, a pollent, a penészgombák spóráit, a poratkát stb. Ne feledkezzen meg a bútorok alatti és mögötti területekről. Cserélje vagy mossa gyakran a filtert.
  • A parkettát, a csempét nedves felmosóval takarítsa. A megszokott tisztítószer helyett adagoljon ecetet és a szódabikarbónát a felmosóvödörbe, majd adjon hozzá tea- és/vagy citromolajat az ecetszag elnyomására (recept itt).
  • A bútorokat mikroszálas kendővel portalanítsa, majd ha szükséges, használhat természetes bútorfényezőt citromfűből, terpentinből, méhviaszból és szappanforgácsból.
  • Az ecet kiváló vízkő- és zsíroldó, légfrissítő hatású szer. Az ablakok tisztítására is jó, ha előtte meleg vízzel lemossa az üveget. A WC-t mosószóda, bórax és xantán keverékével lehet tisztítani.
  • Tömje be a padló réseit, repedéseit, ahol könnyen felgyűlik a por.
  • Ne használjon ózonos légtisztító készüléket. Az ózon csak a sztratoszférában hasznos, a talajszinten irritálja a tüdőt, és nem távolítja el sem a port, sem az egyéb szálló részecskéket a levegőből.
  • Ha kisgyermek van a lakásban, fordítson különös figyelmet a takarításra, mert ők vannak a legközelebb a szennyeződésekhez, másrészt a mérgező anyagok sokkal jobban felszívódnak a szervezetükben.
  • Amint hazaér, vesse le a cipőjét.

Forrás

Kép: Pormacskák egy tollseprűn, Forrás: Flickr/psyberartist 

TOP 5