Skip to main content

Az életben gyakran kell kompromisszumokat kötni - így van ez a növényvédő szerek, más néven peszticidek esetében is. Nyilván mindenki szeretné, ha a családja minél több zöldséget, gyümölcsöt enne, a mérgező anyagokból azonban nem kérünk-írja a Femina.hu.

A növényvédő szerek nagyobb koncentrációban, huzamosabb idő alatt idegrendszeri károsodást és rákot okozhatnak, megzavarhatják az immun- és a hormonrendszert.

Szerencsére a legtöbb ember a veszélyesnél jóval kisebb mennyiségű peszticiddel kerül érintkezésbe, ráadásul vannak olyan módszerek is, melyekkel tovább csökkentheted az étellel, vízzel a szervezetbe jutó káros anyagok mennyiségét. A Femina.hu cikkéből azt is megtudhatja, hogy mely országokból importált zöldségek, illetve gyümölcsök jelenthetnek nagyobb veszélyt az egészségedre nézve.

A táplálkozástudományi szakértők ajánlása szerint naponta minimum öt adag zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztani. Ugyanakkor más szakértők azt állítják, hogy a zöldség- és gyümölcsfélék több mint fele tartalmaz rákkeltő peszticidmaradványokat, valamint körülbelül 40%-ukban a rovarirtó maradványai is kimutathatók. Akkor most egészséges vagy inkább káros a gyümölcs- és zöldségfogyasztás?

Tanulmányok százai igazolják, hogy sok zöldséggel és gyümölccsel nagymértékben csökkentheti a rákos megbetegedések kockázatát. Bár az efféle terményekben valóban lehetnek növényvédőszer-maradványok, azok koncentrációja többnyire jóval kisebb a közegészségügyi hatóságok által megadott biztonsági határértéknél. Emellett pedig mi magunk is sokat tehetünk a káros anyagok ellen.

Néhány hasznos tipp

Táplálkozzon minél változatosabban, mivel így csökkentheti az egyes peszticidekből elfogyasztott mennyiséget. Jó megoldás az is, ha igazoltan organikus módszerekkel termesztett bioterményeket vásárol, melyeket természetes növényvédő szerekkel kezeltek. Ha a boltok polcairól a Biokontroll Kht. tanúsítványával ellátott termékeket emeli le, nem tévedhet nagyot. Emellett ajánlott mindig az idénynek megfelelő, hazai terményt fogyasztani, mivel azok általában kevesebb vegyszermaradványt tartalmaznak, mint az importált, idényen kívüli zöldségek és gyümölcsök. Általában a hazai termények közül is az őstermelői piacokon kaphatók a legbiztonságosabbak.

Nyolc veszélyes zöldség és gyümölcs

A Kanadai Élelmiszer-ellenőrző Hivatal által végzett vizsgálat során a legtöbb peszticidmaradványt az alábbi növényekben találták. A gyümölcsök, zöldségek megnevezése után a származási országok nevét láthatja.

Vegyszerben gazdag növények

  • Paprika - Kanada
  • Narancs - Izrael
  • Szeder - Guatemala
  • Narancs - Új-Zéland
  • Körte - Kolumbia
  • Cukorborsó - Dominikai Köztársaság
  • Málna - Guatemala
  • Paraj - Mexikó

Héjastól vagy hámozva?

Hámozással általában a veszélyes növényvédő szerek nagyobb részétől megszabadulhat. A baj csak az, hogy a zöldségek és a gyümölcsök rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalmának jelentős hányada szintén az ehető héjban és annak közelében található.

Ezért, ha a héj nincs beviaszozva, inkább hagyja a gyümölcsön. A viaszos héjat azonban mindig távolítsa el! A viasz ugyan ártalmatlan, viszont nem engedi lemosni a vegyszereket. A saláta és a káposzta külső leveleit is dobja el, mivel ezek tartalmazzák a legtöbb peszticidet. Az olyan gyümölcsöket, mint a banán, a narancs vagy a dinnye, úgyis héjuk nélkül fogyasztja, így ezekkel nem valószínű, hogy sok ártalmas anyagot viszel a szervezetébe.

A zöldségek és a gyümölcsök alapos lemosásával a káros növényvédő szerek jelentős részétől megszabadulhat. A terményeket folyó víz alatt mossa meg, és jó erősen dörzsölje le. Van néhány olyan növény is - eper, málna, paraj -, melynek nincs se héja, se külső levele, így a peszticidek közvetlenül a sejtjeikbe kerülnek. Ilyenkor a mosás sem segít, ezeket célszerűbb megbízható helyről, őstermelőtől beszerezni.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép

TOP 5