Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Több mint 130 millió dollár (46,8 milliárd forint) kártérítés megfizetésére köteleztek egy Las Vegas-i ásványvízgyártó céget, mert hidrazin tartalmú ásványvizet árult, írja az economx. 

A termék legalább egy ember halálát okozta, többeknek pedig súlyos májkárosodást okozott - közölte a Clark Megyei Kerületi Bíróság.

hirdetés

Az AffinityLifestyles.com Inc. nevű, üdítőitalokat és szénsavas vizeket gyártó céget másodszor is kártérítés megfizetésére kötelezték a gyártással kapcsolatos szabályok megsértése, valamint gondatlanság miatt, bár a vállalat ezt a per során végig tagadta.

A perirat szerint a méregtelenítéshez ajánlott terméket "lúgos" ásványvízként forgalmazták. A Real Water nevű víz nyolc éven át volt kapható több amerikai államban, egészen 2021-ig, amikor a szövetségi és megyei hatóságok elrendelték a visszahívását és betiltották az árusítását, mert kiderült, hogy hidrazint, egy súlyosan mérgező, rakétaüzemanyagként használt anyagot tartalmaz.

Joel Odou, a vállalat ügyvédje a Las Vegas Review-Journal című lapnak elmondta, hogy a vállalat nem tudott a palackozott vízben lévő mérgező anyagról, így nem is vizsgálta azt, ugyanakkor kiemelte, hogy a gyártáshoz használt vizet a Dél-Nevadai Vízművek a Mead-tóból szolgáltatta. Bronson Mack, a vízmű szóvivője elmondta, hogy 166 szennyező anyagot vizsgálnak a vízmintavétel során, de a hidrazin nem tartozik ezek közé.

Mack hangsúlyozta, hogy a vízmű minden szövetségi előírást betartott munkája során, így a műanyag palackok (feltehetően) a gyártás során szennyeződtek hidrazinnal.

A tárgyalás után a felperesek ügyvédje felszólította a gyártókat, hogy tartsák be a minőségbiztosítási előírásokat. Elmondta még azt is, hogy több ügy is folyamatban van az alperes ellen, hozzátéve, hogy májusban hat kiskorú, köztük egy 7 hónapos gyermeket is képvisel majd egy újabb ügyben a felperessel szemben.

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Martin Str képe a Pixabay -en.

TOP 5