Skip to main content
elektromos auót töltés tilos áram Svájc

A kép csak illusztráció (Forrás: Unsplash)

Svájc egy négylépcsős akciótervet dolgozott ki az áramkimaradások megelőzésére. A terv értelmében idén télen tilos lehet az elektromos járművek használata.

A védekezés harmadik szakaszában akkor tilthatják be az elektromos autókat, ha nincs rájuk szükség az utazáshoz – áll az energiatakarékossági tervben. Emellett az autópályákon is szigorúbb korlátozások lépnének életbe a villanyautókkal kapcsolatban – írja a Der Spiegel. 

A Svájc áramellátását biztosító Franciaországnak és Németországnak idén korlátozottak az importlehetőségei. Hiába volt évtizedekig nettó exportőr, a francia atomerőművek elhúzódó karbantartása miatt az országnak importálnia kell a villamos energiát. 

Németország is hasonló helyzettel küzd

Emiatt igencsak bizonytalanná vált Svájc téli áramellátása. Még az sem zárható ki, hogy gondok lesznek – közölte még júniusban a svájci szövetségi villamosenergia-bizottság, az Elcom

A francia energiatermelés visszaesése és a Svájcba érkező francia áramexport csökkenése miatt nehéz helyzetbe kerülhet az ország – tette hozzá a bizottság. Emiatt Svájcnak a környező Németországból, Ausztriából és Olaszországból kell fedeznie 4 gigawattóra áramimport-szükségletét. 

Azonban ezen országok villamosenergia-exportja is nagymértékben függ a rendelkezésre álló földgáz mennyiségétől – vélekedett az Elcom. 

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Jenny Ueberberg on Unsplash 

TOP 5