Skip to main content
városi ember bolgoabb zöld

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Ha a városokban élénk színek és zöld növényzet van, az boldogabbá és nyugodtabbá teheti az ott élő embereket – derül ki egy szokatlan kísérletből, amelyhez virtuális valóságot használtak. 

A teszt

A franciaországi Lille-i Egyetem kutatócsoportja VR segítségével tesztelte, hogyan reagálnak az önkéntesek egy minimalista beton épületekkel teli, üveg és fém városi táj változataira.

hirdetés

A 36 résztvevő egy laboratóriumban VR-szemüveget viselve sétált, a kutatók pedig a virtuális környezetüket módosítgatták, növényzetkombinációkat, valamint élénksárga és rózsaszín színeket és kontrasztos, szögletes mintákat jelenítettek meg abban a képben, amelyet láttak az önkéntesek a szemüvegen keresztül.

A kutatók a kísérleti alanyok pislogási ütemét követve megtudták, hogy mi érdekelte leginkább őket. A résztvevők ezután kitöltöttek egy kérdőívet a tapasztalataikról.

Örömükben gyorsabban vert a szívük

Megállapították, hogy az önkéntesek lassabban sétáltak, és a szívverésük megemelkedett, amikor zöld növényzetet láttak a városi környezetben. A fejüket feljebb emelték, előre- és körbenéztek ahelyett, hogy a föld felé, lefele tekintettek volna. Bár a színek hozzáadása és elvétele nem okozott akkora különbséget a résztvevők számára, a tanulmány szerint kíváncsibbak és éberebbek voltak, amikor színes mintákat láttak a talajon, amelyen virtuálisan lépkedtek.

Yvonne Delevoye-Turrell, az egyetem kognitív pszichológia professzora és a tanulmány vezető szerzője szerint az eredmények azt mutatták, hogy a városi élményt élvezetesebbé tették az élénk színek. A Frontiers in Virtual Reality című szakfolyóiratban pénteken közzétett kutatás azt sugallja, hogy a város apró módosításai javítják a morált még akkor is, ha az emberek a virtuális valóságon keresztül élik meg azokat.

Úgy gondoljuk, hogy az emberi viselkedés virtuális valóságban megélt változásai előre jelezhetik azokat a változásokat, amelyeket a természetes környezetben kapnánk

– mondta Delevoye-Turrell a Guardian szerint.

Még a legkisebb változások is hatással lehetnek arra, hogy valaki például munkába menet milyen élményeket él át. Az eredmények a növényzet és a színek kedélyállapot-javító hatásait mutatják a városi környezetben.

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: 99mimimi képe a Pixabay -en.

TOP 5