Skip to main content

 

Egy kanadai vállalkozás elkezdett palackozott levegőt árulni. A helyiek viccből vásárolják a terméket, az utóbbi egy hétben azonban kiderült, hogy az erősen légszennyezett Kína piacán nagyot szakíthat.

Hatalmas a kereslet a Vitality Air nevű kanadai cég palackozott levegője iránt Kínában, két hét alatt 500 palackot kapkodtak el, és további ezer adagra érkezett előrendelés. A kanadai startup a Sziklás-hegységben fekvő Banfból származó levegőt kínálja 14-20 dollárért, a palack méretétől függően – írja a CNN.

hirdetés

Palackozott levegőt árulnak

Elsőre nehéz komolyan venni a vállalkozást. Moses Lam, a Vitality Air társalapítója azt állítja, hogy akkor jött neki az ötlet, amikor látta, hogy az eBayen tasakban árulnak levegőt 99 centért. Valami vicceset és újszerűt akartunk csinálni, ezért úgy döntöttünk, hogy levegőt fogunk árulni” – mondta. A kanadai vásárlásokat leginkább az újdonság ereje motiválja, de a szennyezéstől rettegő kínaiak számára tényleg lehet funkciója a levegővel teli palackoknak.

Hiánycikk a friss levegő

Észak-Kínát gyakran borítja szmog, főleg a hideg téli hónapokban, amikor beindul a fűtési szezon. Múlt héten először jelentették be Pekingben a szmogriadó legmagasabb szintű, vörös fokozatát. Ez azt jelenti, hogy a városban megfeleződik a forgalom, az iskolák szüneteltetik az oktatást és egyes gyáraknak is le kell állítaniuk a termelést. Az ez által keltett riadalom vehette rá a kínaiakat, hogy palackszámra kezdjék rendelni a friss levegőt.

Van értelme levegőt importálni?

Wallace Leung, a Hongkongi Műszaki Egyetem (Hong Kong Polytechnic University) professzora úgy gondolja, hogy a palackozott levegő nem oldja meg a súlyosodó szmog problémáját. A védőmaszkok hatékonyságát vizsgáló kutató szerint a megoldás, ha kiszűrjük a levegőből a szennyező részecskéket. Néhány palack levegőnek valószínűleg nincs haszna – teszi hozzá. A palackozott levegő kitalálója szerint azonban a termék nem átverés, ő úgy gondolja, hogy ha Kína importálhat ételt és vizet, akkor levegőt is.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: amolatechnologia.com 

TOP 5