Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

afoto_zurich.jpg 

Most az Economist állította össze listáját, melyek a legélhetőbb városok a világon. Ez a sokak által már jól ismert Global Liveability Ranking 2015.

Korábban a Mercer is adott ki listát, mellyel a mostani sok hasonlóságot mutat, ugyanakkor jelentős eltérések is láthatók. A Mercer szerint 2015-ben továbbra is az európai városok vezetik a listát néhány ausztrál és új-zélandi város mellett. A második, harmadik és negyedik helyezett továbbra is Zürich, Aucklan, és München lett, míg az ötödik helyet Vancourver szerezte meg, mely egyébként a legelőkelőbb helyen végzett város az észak-amerikai kontinensről, valamint az egyetlen, ami ebből a térségből bekerült az első 10 helyezett közé.

De nézzük akkor az Economist Intelligence Unit (EIU) felmérését, mik az alapvető eltérések a hivatkozott listához képest. Mint ismeretes, a felmérés leginkább az egészségügyi, a kulturális, a környezeti mutatókra épít a stabilitás, az infrastruktúra és az oktatás mellett.

Tehát a lista (visszafelé): 10. Zürich (Svájc) és Helsinki (Finnország) holtversenyben, 9. Auckland (új Zéland), 8. Perth (Ausztrália), 7. Sydney (Ausztrália), 6. Adelaide (Ausztrália), 5. Calgary (Kanada), 4. Torontó (Kanada)

3. Vancouver (Kanada)

afoto_vancouer.jpg

2. Bécs (Ausztria)

afoto_becs.jpg

1. Melbourne

afoto_melbourne.jpg 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A nyitó képen Zürich látható, forrás: pixabay