Skip to main content
lepra Amerika esetszám növekedés rejtély

A kép csak illusztráció (Forrás: Unsplash)

Amerikában egyre több a leprás beteg, írt erről nemrég az IFL Science.

2020-ban 159 megbetegedést regisztráltak az illetékes egészségügyi intézmények. Ugyanakkor rejtély, mi okozza az egyre több, főleg Floridában előforduló esetszámokat.

hirdetés

A wikipédia szerint „A lepra vagy Hansen-betegség (régi magyar nevén bélpoklosság) egy idült, fertőző betegség. A Mycobacterium leprae okozza, amely a TBC kórokozójához hasonlít.

Lappangási ideje változó, pár hónaptól akár 40 évig is terjedhet. A betegség klinikai formái sokrétűek, legismertebb a viszonylag jóindulatú, lassú lefolyású tuberkuloid lepra, mely a bőrt és a környéki idegeket támadja meg, és van a gyors lefolyású, erősen fertőző lepromatózus lepra, amely a bőrön göböket képez (leprómák), megtámadja az idegeketés a zsigereket is. Jelenleg 2-10 évnyi kezeléssel, antibiotikumok keverékével gyógyítható. Kutatók megfigyelték, hogy az emberek 95%-a eleve immunis a lepra baktériumára.“

Az orvosok a Floridában megjelent betegséget egy állatnak, az armadillónak tulajdonítják, mely a baktériumot hordozza. Érdekes ugyanakkor, hogy a betegség más olyan államokban is felütötte a fejét, ahol az armadillók nem élnek, így (egyelőre) rejtély, mi okozza az egyre több esetszámot.

Kezelés

Mint ismeretes, a betegek majd 100, azaz 95 százaléka természetes immunitással bír a leprával szemben, így ha időben észlelik a betegséget, az kezelhető.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Egy új vírus szabadulhat a világra Afrikából

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás:  Photo by Alexander Grey on Unsplash 

TOP 5