SHERMAN TÁBORNOK FÁJA mamutfenyő tűzvész erdőtűz 

Tűzálló takaróba burkolták a világ legnagyobb fáját, hogy megóvják a kaliforniai tűzvésztől, amely már a Sierra Nevada-i Sequoia Nemzeti Parkot fenyegeti.

A nemzeti park erdejében álló Sherman tábornok fája nevű óriás mamutfenyőt, más mamutfenyőket, a múzeumot és további épületeket is így védenek a tűz ellen – számolt be róla a Guardian.

hirdetés

Az alumíniumburkolás rövid ideig bírja az intenzív hőt. Az anyagot már évek óta használják az Egyesült Államok nyugati részén, hogy megvédjék az építményeket a lángoktól. A Tahoe-tó közelében a beburkolt házak fennmaradtak, míg a környék más házai elpusztultak a tűzvészben. 

A Sequoia Nemzeti Parkban két tűzvész pusztít. Az egyik rövidesen eléri az óriáserdőt, amelyben kétezer mamutfenyő áll. Tavaly egy erdőtűz több ezer hatalmas, évezredes mamutfenyőt pusztított el a térségben.

SHERMAN TÁBORNOK FÁJA AZ AMERIKAI NEMZETI PARKSZOLGÁLAT SZERINT TÉRFOGATÁT TEKINTVE A LEGNAGYOBB A VILÁGON, 1487 KÖBMÉTERES. A CSÚCSA 84 MÉTER MAGASRA NYÚLIK, KERÜLETE PEDIG 31 MÉTER A TALAJSZINTEN.

A parkok mamutfenyőligeteiben ötven éve alkalmazzák az előírt égetéseket – az egyébként az erdőtüzeket tápláló más típusú fák és növényzet eltávolítása érdekében szándékosan keltett tüzeket –, amelyek segítenek az óriásfák fennmaradásában, mivel csökkentik a lángok által okozott kárt.

A szakemberek szerint az óriás mamutfenyők alkalmazkodtak a tűzhöz, amely segíthet is a gyarapodásukban, mivel a tobozokból magokat szabadít fel, és olyan tisztásokat hoz létre, amelyek lehetővé teszik a fiatal mamutfenyők növekedését. A klímaváltozás miatt azonban a tüzek rendkívül intenzívvé váltak, és ez már túlterhelheti a fákat. Ez történt tavaly, amikor a tűz a becslések szerint 7500–10 600 nagy mamutfenyőt pusztított el.

Az éghajlatváltozás következtében a régió az elmúlt harminc évben sokkal melegebbé, szárazabbá és szélsőségesebbé vált, megszaporodtak az erdőtüzek, és pusztítóbbak lettek. A héten a tűzvész miatt ki kellett üríteni a parkot és a bejáratánál elterülő Three Rivers egyes részeit is. A települést buldózerrel húzott földsávval választották el a tűztől.

Az elhúzódó nyári tüzek csaknem 9195 négyzetkilométeren perzselték fel Kaliforniát, és több száz otthont égettek el.

Forrás - Nyitókép: wikimedia

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu