Skip to main content

A vadorzás elleni szigorú törvényeknek és a nemzetközi együttműködésnek köszönhetően 80 százalékkal csökkent a elefántvadorzás Kenyában az elmúlt öt évben, ami az elefántállomány növekedést hozta a kelet-afrikai ország öt kulcsfontosságú ökoszisztémája területén.

Öt év alatt jelentősen megnőtt a kenyai elefántok egyedszáma

Ez év novemberére 14 ezer 642-re nőtt az elefántpopuláció ebben az öt térségben, köztük a Kenya-hegységben, valamint a Mwea természetvédelmi területen, az Aberdare és a Mau erdőségekben a 2012. évi 13 ezer 990-ről - jelentette be pénteken sajtótájékoztatón Judy Wakhungu, a környezetvédelmi tárca államtitkára.

hirdetés

"A közelmúltban életbe léptetett szigorúbb vadvédelmi törvények és a nemzetközi együttműködés az elefántcsont illegális kereskedelmének visszaszorítására az ormányosok számának növekedését eredményezte - hangoztatta az illetékes a Kenya északi részén végzett elefánt-, bivaly-, zsiráf- és Grévy-zebraszámlálás eredményeit ismertetve.

Megszűnőben van az elefántokat korábban fenyegető végveszély

Az állatszámlálást 3-5 évente végzik a hatóságok, hogy pontos képet kapjanak a nagy szárazföldi emlősök populációiról, és az élőhelyeikre leselkedő veszélyekről.

A törvényszigorítás alapján minimum 20 év börtönnel sújthatják az illegális elefántcsont-kereskedőket, ami jelentősen visszaszorította a vadorzást az elefánt- és orrszarvú-állományban.

Az elmúlt évtizedekben drámaian lecsökkent az afrikai elefánt populáció egyedszáma a fekete kontinensen,

amelynek legfőbb oka az illegális elefántcsont kereskedelem, illetve az erre épült orvvadászat volt. Az afrikai elefántok (Loxodonta africanus) egyedszám csökkenésében az élőhelyeik visszaszorulása is komoly szerepet játszott.

A Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS) egyik vadőre felügyeli az elkobzott elefántagyar-halmok megsemmisítését a Nairobi Nemzeti Parkban, FORRÁS: MTI/EPA/DAI KUROKAWA

Az elefánt populáció megmentését a közép-kelet-afrikai országokban létrehozott nemzetei parkok területének bővítése, valamint az orvvadászat elleni egyre szigorúbb jogszabályok bevezetése segíti elő.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: Afrikai elefántok (Loxodonta africanus) a kenyai Amboseli Nemzeti Park területén, FORRÁS: ELTER TAMÁS

TOP 5