Példátlan természetkárosításról adott hírt Király Péter állatorvos, a Rex Alapítvány alapítója. A Facebookon azt írja, két napja munkagépek zaja verte fel a mező felé eső lovas tanyával átellenben lévő, egykori TSZ udvarát. Képeket is készített hozzá.

A jövő héttől a tervek szerint egy első világháborús filmet forgatnak itt, amihez lövészárkot illetve pirotechnikai eszközöket telepít egy filmes stáb. Csakhogy ez a terület a kiemelt védettséggel, és egyedenként 100 000 forintos eszmei értékkel bíró gyurgyalagok élőhelye.

A szép, színes gyurgyalag 2013-ban volt az év madara.

Az állatorvos a munkálatok kezdetekor épp arra járt, és az építésvezetőnek személyesen mutatta meg a területen található, löszfalakba épített, több tucat gyurgyalagfészket. Ő ígéretet tett arra, hogy a területet 20 méteres körzetben elkerülik. Másnapra egy munkagép mégis a föld alá gyűrte a fészkelőhely egy részét.

"Az emberi nemtörődömség miatt hontalanná vált madarak kétségbeesetten keresik élve eltemetett fiókáikat. Azt gondolom, ezt nem tűrhetjük tétlenül"

- írta Király Péter. 

Az állatorvos szerint a filmfelvétel során tervezett hadművelet hang és fényeffektusai, valamint a területen átgázoló tankok által okozott természetkárosítás nagy valószínűséggel a még életben maradt madarakat is elűzik a környékről.

A napokban a területen többször kint járt egy természetvédelmi szakember, aki hivatalból nem tudott gyors és hatékony segítséget ígérni. A levél írója Benkő Tamás képviselő úrhoz fordult, a Rex Alapítvány nevében rendőrségi feljelentést tesz, és a Dunakeszi alsón lakó polgárokat kéri közös fellépésre a már elkövetett és még tervezett barbár természetkárosítással szemben.

Az ügyben kerestük a Dunakeszi jegyzőt, de egyelőre nem lehetett elérni.

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu