Létezik egy földalatti magtár a Spitzbergák egyik szigetén, ami elvileg akár az emberiség életét is megmenthetné egy globális katasztrófa esetén.

A bunker egy régi szénbányában, mélyen egy hegy gyomrában található, ahol kb. egymillió csomagnyi magot őriznek szinte a Föld valamennyi országából.

A fenntartók nyilván rengeteg mindennel számoltak a magok biztonsága érdekében, arra azonban nem voltak felkészülve, hogy a globális felmelegedés miatt esetleg beázhat a bunker, amivel veszélybe kerülhetnek a magok – az emberiség jövőjéről már nem is beszélve.

Pedig pont ez történt, szerencsére a víz azonban nem öntötte el a magokat, csak a bejáratig jutott, ahol aztán megfagyott. (A magokat kb. mínusz 17-18 fokban tárolják.)

Az üzemeltetők most a létesítmény vízszigetelésén dolgoznak, árkokat ásnak és szivattyúkat telepítenek, hogy megelőzzék a hasonló incidenseket. (via The Verge )

Forrás 

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu