Skip to main content

 

Bűnösnek mondta ki a bíróság azt a brit férfit, aki a vád szerint elpusztította a nagyfoltú hangyaboglárka két példányát.

Az 57 éves Philip Cullen a vád szerint megölte annak a rendkívül ritkának számító rovarnak a két példányát, amelyért egyedenként akár 300 fontot is adnak a gyűjtők a fekete piacon.

hirdetés

Bár a bűnösség megállapításra került, büntetést még nem szabott ki a bíróság a vádlottal szemben, Cullen azonban akár börtönbe is kerülhet.

A természetkárosító rovargyilkost környezetvédők buktatták le, így kezdődött el vele szemben az eljárás. A gyanúsított ugyan tagadott az eljárás elején, mégis lebukott, kiderült ugyanis, hogy a házkutatás során lefoglalt pillangókat az eBayen árulta.

Ez egy egyedülálló eset. Korábban még sosem emeltek vádat egy rovar elpusztításáért" – mondta az ügyész a perbeszédében.

Úgy látszik azonban, a biodiverzitás egyre súlyosabb csökkenése, valamint amiatt, hogy gátját szabják a fekete kereskedelemnek, ezentúl bárki börtönbe kerülhet, példát statuálva ezzel, ilyen cselekedetekért bizony akár a legsúlyosabb büntetést is kiszabhatja ezentúl a bíróság.

A hangyaboglárka a 70-es években teljesen kipusztult Nagy-Britanniában, és bár újratelepítésre került a 80-as években Svédországból behozott példányokkal, ma is rendkívül ritka fajnak számít a szigetországban. 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás - Kép forrása: PJC&Co - wikipedia

TOP 5