Skip to main content

Leölt és megnyomorított farkasok képei árasztották el az internetet tavasszal, feszültséget keltve az Északi-Sziklás-hegység vidékén, ahol lőfegyverrel és csapdával ismét lehet vadászni a korábban országszerte védett állatra. Vadászok és állatjogvédő aktivisták csapnak össze a médiában, és az internetes oldalak azóta is döglött vagy súlyosan sebesült állatok képeit közlik rendszeresen. Sok kép mellé szöveg is társul, amely üdvözli, hogy az Egyesült Államok nyugati államai engedélyezik a ragadozók pusztítását.

Egy Facebookon megjelent, két hurokkal megfojtott farkast ábrázoló képhez fűzött megjegyzésében egy magát Shane Millernek nevező nő azt írta: "Nagyszerű! Ne hagyják abba, még csak most kezdték!" Egy Matthew Brownt nevű férfit pedig egy ugyancsak hurokkal megfojtott farkas fotója a következő kommentár megírására késztette: "Remek, egynek vége, és jön utána a többi!"

Ezek a képek és kommentárok felerősítették az interneten a farkasok vadászatáról és csapdával történő megfogásáról szóló vitát, amely március utolsó hetében veszélyes fordulatot vett. Egy névtelen e-mail ugyanis közölte, hogy az állatjogvédők lesznek a következő célpont.

Felkeltette a hatóságok figyelmét

Idahóban és Montanában több száz állatot öltek meg - többségükben lőfegyverrel - nem egészen egy év alatt azután, hogy a farkas az Egyesült Államokban lekerült a veszélyeztetett állatfajok listájáról. Azóta, hogy 2011 májusában megszűnt a szövetségi szintű védelem, a farkasokról az államok szintjén döntenek, és azok ki is adtak új, vadászatra és csapdázásra vonatkozó engedélyeket, mivel túl nagynak tartották a számukat.

Idahóban az elmúlt alig egy évben mintegy 40 százalékkal csökkent a farkasok száma - durván ezerről körülbelül hatszázra, vagy annál is kevesebbre. Mintegy 260 farkast öltek meg Montanában, több mint az állomány egyharmadát, és becslések szerint 650-et hagytak meg.

A fenyegető üzenet, amelyet egy a montanai Missoulában működő, a vadcsapdák ellen fellépő csoport kapott a közelmúltban, felkeltette a szövetségi és helyi hatóságok figyelmét is. A csoport úgy véli, hogy azért választották ki, mert bíráló megjegyzés kíséretében terjesztett egy fényképet, amelyen mosolygó csapdázó látható egy, már a végét járó farkas mellett, amely csapdától foglyul ejtve vértől vöröslő havon fekszik.

A hangnem még ellenségesebbé vált

A valaha egész Észak-Amerikában elterjedt farkast államilag támogatott program keretében 48 szövetségi államban lőfegyverrel, csapdával és méreggel pusztították, és az 1940-es évekre majdnem ki is irtották. Évtizedekkel később a biológusok rájöttek, hogy a farkasnak ragadozóként kulcsfontosságú szerepe van a hegyi ökoszisztémában, és az állat a veszélyeztetett fajok megóvásáról rendelkező törvény hatálya alá került.

Az 1990-es évek közepén intézkedések történtek újbóli elterjesztésére, de azok heves ellenállást váltottak ki a gazdálkodókból és a sportvadászokból, akik szerint a farkas veszélyt jelent a haszonállatokra, sőt az olyan nagyvadakra nézve is, mint a szarvas és a jávorszarvas. Környezetvédők szerint a farkasoknak a nyájakra és más vadon élő állatokra gyakorolt hatását eltúlozzák, és a szövetségi védelem megvonása újból a kihalás szélére sodorhatja az állatot.

A farkast a nyugati államokban hosszú ideig súlyos veszélyt okozónak festették le, és szép számmal akadtak, akik a Nyugatra szabályokat rákényszerítő szövetségi bürokrácia egyfajta szimbólumát látták benne, illetve a védelmében.

A vadvédelem állami felelősei úgy gondolták, hogy a szenvedélyek enyhülnek majd, ha a farkasok lekerülnek a szövetségi védelmi listáról, és újból az államok szintjén döntenek róluk. Az interneten és a közösségi hálózatokon zajló vita hangvétele azonban még ellenségesebbé vált.

Az interneten szabadjára engedett vérszomj miatt több vadász is kényelmetlenül érzi magát, nyilatkozataik szerint úgy gondolják, hogy a heves indulat árt az Egyesült Államok lakosságának kevesebb mint 15 százaléka által űzött sport tekintélyének.

"Két csoportjuk van (a vadászoknak). Az egyikhez tartozók az etikus vadászat hívei, a másiknak a tagjai viszont dühödten reagálnak a farkasok visszatértére, és arra, hogy megpróbálják helyreállítani az állományukat" - mondta Rod Bullis veterán sportvadász a montanai Helenából a Reuters hírügynökségnek.

Irtsátok ki az összest!

Gary Power, Idaho halászati és vadászati felügyelője levelek és e-mailek tömegét kapta a vitában jelenlévő mindkét szélsőség képviselőitől.

"Vannak, akik állandóan elégedetlenséget szítanak. +Szabaduljunk meg a kormánytól, szabaduljunk meg ettől meg attól, lenyomták a dolgot a torkunkon, irtsátok ki az összest!+ - ilyet és hasonlókat ismételgetnek, és nagy szerepük van abban, hogy a veszekedés nem akar csitulni" - fejtette ki.

Az állatjogvédő aktivistákat felháborítják a farkasok gyilkolásáról készült, az internetet elárasztó képek, és azok a kommentárok, amelyek azt tükrözik, hogy nő az állatokat fegyverrel és csapdával pusztítani akarók száma.

"Durván 40 millió dollárt fordítottak a farkasállomány helyreállítására, és most a farkasok második kiirtásának tanúi vagyunk Nyugaton" - hangsúlyozta Wendy Keefover, a WildEarth Guardians nevű szervezet húsevők védelmével foglalkozó részlegének az igazgatója.

Idaho azonban azt tervezi, hogy bizonyos körzetekben több mint duplájára, tízre emeli az egy vadász által a 2012-13-as vadászszezonban lelőhető farkasok számát.

Mondana is emelni akarja a farkasvadászati kvótát, és a helyi vadgazdálkodási vezetők arról tárgyalnak, hogy engedélyezik a jelenleg tiltott eszköznek szállító csapdák használatát is. Legalább egy montanai megye azt tervezi, hogy fizet a bejegyzett vadászok által lelőtt farkasokért.


Forrás: hir3.hu
Kép: forrása: http://howlingforjustice.wordpress.com/tag/wolf-hatred/

TOP 5