Skip to main content

Ha a trópusokon a természetes élőhelyeket a továbbiakban is egy friss tanulmányban szereplő mértékben alakítják át termőfölddé, meghiúsulhatnak a nemzetközi közösségnek a Biológiai Változatosság Konvencióján keresztül vállalt, 2020-ra elérendő céljai a biológiai változatosság fenntartását illetően.

A PLOS ONE folyóiratban megjelent új tanulmány felhívja a figyelmet, hogy milyen ijesztő mértékben szüntetik meg a trópusi élőhelyeket a növénytermesztés érdekében. A gazdag biológiai változatosságot felmutató trópusokon az élőhelyek átalakításának üteme komolyan veszélyeztetheti a nemzetközileg elfogadott természetvédelmi célok elérését.

A Biológiai Változatosság Konvenciójának tagállamai 2020-ra számos természetvédelmi cél elérését vállalták. Ezek közé tartozik, hogy legalább a felére, de ahol lehetséges közel nullára csökkentik az összes természetes élőhely fogyását annak érdekében, hogy a mezőgazdasági földterületet fenntartható módon használják, s elkerüljék a káros – többek között mezőgazdasági eredetű – környezetszennyezést.

A Cambridge Conservation Initiative kutatói – többek között a BirdLife International és a Brit Királyi Madárvédelmi Társaság (RSPB) szakembereivel – megállapították, hogy a mezőgazdasági termőterületek mérete 1999 és 2008 között évente közel 48.000 km2-rel nőtt. Ezen belül jelentősen bővült a termőterület Nigériában, Indonéziában, Etiópiában, Szudánban és Brazíliában. Ebben az időszakban a legnagyobb területen szóját és kukoricát kezdtek termelni, de szintén nagy területre terjedt ki a rizs, a cirok, az olajpálma, a bab, a cukornád, a takarmányborsó, a búza és a manióka termesztése is.

Becslések szerint a következő évtizedek során a termőterület bővülése a trópusokon egy Dél-Afrikáéval azonos területet érinthet. A tanulmány több olyan régiót is megnevez, ahol a földművelésre jelentős esély van, például az Amazonas medence széle, Észak-Ausztrália, a paraguayi Chaco vidék, és a Szahel övezet és Kelet-Afrika fás szavannája. A tanulmány utal arra is, hogy olyan vidékeken is fenyegethet a termőfölddé alakítás veszélye, amelyekről korábban azt gondolták, hogy csak kevéssé várható a mezőgazdasági célú átalakítás, mint például a Kongó medencében Afrikában.

Ha a trópusokon a természetes élőhelyeket a továbbiakban is a tanulmányban szereplő mértékben alakítják át termőfölddé, meghiúsulhatnak a nemzetközi közösségnek a Biológiai Változatosság Konvencióján keresztül vállalt, 2020-ra elérendő céljai a biológiai változatosság fenntartását illetően. Mindenképpen megoldást kell találni a növekvő népesség élelmezésére, ugyanakkor korlátozni kell a termőföldek felesleges bővítését és ahol ez bekövetkezik, csökkenteni kell a környezeti hatásokat.

Forrás: http://www.greenfo.hu/hirek/2013/03/07/felszantjuk-a-biologiai-valtozatossagot

TOP 5