Skip to main content

Egy japán bálnavadászhajó szándékosan ütközött a Sea Shepherd környezetvédő szervezet két hajójával az antarktiszi vizeken - jelentették a környezetvédők. A japán hatóságok szerint az ütközéseket az antarktiszi vizeken a környezetvédők okozták.

Bob Brown, a Sea Shepherd egyik vezetője az elmúlt három év legsúlyosabb incidensének nevezte a történteket. Az amerikai szervezet szerint két hajójuk, a Bob Barker és a Steve Irwin volt a támadás áldozata: a bálnákra vadászó Nissin Maru többször szándékosan beléjük ment. Az ütközésnek részese lett a japán hajó számára üzemanyag-utánpótlást biztosító dél-koreai tanker is, a Bob Barkert ennek szorította neki a Nissin Maru.

Paul Watson, a zöldszervezet alapítója szerint emiatt különösen veszélyes volt az ütközés, amelyben egyik hajójuk megrongálódott, de személyi sérülés nem történt. A Japán Halászati Ügynökség ezzel szemben azt állította: a történtekért a környezetvédők felelősek. A Sea Shepherd a szóbeli figyelmeztetések ellenére támadólag lépett fel és legalább négyszer belement a Nissin Maruba - közölték. Az ügynökség szerint a környezetvédők akciója "megbocsáthatatlan" és "veszélyes" tett volt, fenyegette a kutatóflotta biztonságát és legénységének életét.

A japán bálnavadász-flotta évente akár ezer állatot is elpusztít az 1986-os nemzetközi bálnavadászati moratórium egyik kiskapuját kihasználva. Állítása szerint Japán kutatási és nem kereskedelmi célból űzi a vadászatot. Csak a tanulmányokhoz fel nem használt bálnahúst értékesítik a kereskedelemben. Sokak szerint azonban éppen ez a bálnavadászat valódi oka.

Az antarktiszi vizeken minden évben december és február között tartó vadászati szezont évek óta megzavarja a Sea Shepherd. 2009 decemberében vízágyúkkal, illetve vakító lézerrel csaptak össze japán bálnavadászok és a militáns környezetvédők az Antarktisz körüli Déli-sarki-óceánon. Idén egy amerikai bíróság megtiltotta a Sea Shepherdnek, hogy a japán bálnavadászokhoz 500 méternél közelebbre merészkedjen.

Forrás: http://www.greenfo.hu/hirek/2013/02/21/a-balnahaboru-ujabb-utkozete

TOP 5