Skip to main content

A szigetcsoport 3D felvétele (Forrás: Hawaii Mapping Research Group) A Hawaii-szigetcsoport az úgynevezett hot-spot vulkáni tevékenység következtében alakult ki, melynek során a mélyköpeny-eredetű magma felfelé áramlik, majd áttörve a litoszférát vulkáni szigetet hoz létre. A folytonos magmautánpótlódás a litoszféra-lemezek vándorlása miatt szigetlánc-sorozatot alakított ki.

Hawaii fokozottan ki van téve a természet pusztító munkájának. A legtöbben eddig úgy gondolták, hogy elsősorban a mállékony vulkanikus kőzetek gyors felszíni eróziója felelős a vulkáni szigethegységek pusztulásáért. A gyors mállást a vulkanikus kőzetek mellett a klíma garantálja.

Az erózióhoz szükséges két felszíni körülmény, vagyis a csapadék (amely mind a cseppnagyság, mind pedig az intenzitás tekintetében kedvező), valamint a lejtő (amely a meredekség, illetve a kitettség szerint is ideális a folyamathoz), biztosított a szigecsoporton. A legújabb kutatások szerint azonban a hegységek gyors pusztulásáért más körülmény is felelős.

A hawaii-i szigetek hegyei ugyanis belülről emésztődnek fel, amit kutatók a felszín alatti vizek oldó tevékenységével magyaráznak.

A mállás típusait is aszerint különböztetjük meg, hogy az adott ásvány átalakulásában túlnyomórészt milyen folyamatok dominálnak. Ez alapján létezik oldásos, oxidációs, szilikátos és biológiai mállás. Az oldásos mállás a közel homogén összetételű kőzetekben a legalkalmasabb, különösen ha savas, vagy enyhén savas közeg hatására indul meg vízben oldódás. Az oldás körülményeit befolyásolja az oldó közeg hőmérséklete, az oldott közeg szennyezettsége, külső és belső kőzetfelszíne. A szilikátos mállás az egyik legfontosabb mállási folyamat, a földfelszínt alkotó szilikátkőzetek gyakorisága miatt. Mállásuk során a leglényegesebb jelenség a hidrolízis és a hidratáció. E folyamatok elősegítik a további kőzetaprózódások megjelenését. Oxidációs mállásról akkor beszélünk, ha a közetalkotó ásványok tartalmaznak olyan alacsonyabb vegyértékű elemeket, melyek felszíni körülmények között oxigénnel kapcsolódva magasabb vegyértékbe alakulnak, azaz oxidálódnak. A szükséges oxigén a légkörben, a talajlevegőben, a vízben oldva áll rendelkezésre. E mállástípust egy sor egyéb aprózódási és mállási folyamat előzi meg. A biológiai mállás az élőlények anyagcsere-termékeinek köszönhető, amelyek hozzájárulnak a kőzetek kémiai átalakításához. Abban különbözik a kémiai mállástól, hogy a különböző anyagok oldódását, kiválását, felhalmozódását, a kőzet- és ásványszerkezet megbontását a talajon és a talajban élő növények és állatok igényei, életritmusuk, fiziológiai folyamataik határozzák meg. A legfontosabb anyagcsere-termékek, amelyek szerepet játszanak a biológiai mállási folyamatban: a szerves savak, széndioxid, komplexképző szerves vegyületek, humuszanyagok. (Geothink.)

A szigetcsoport Oahu nevű szigetén folytak vizsgálatok, ahol jelenleg a Koolau és Waianae vulkanikus hegységek magasodnak. A geológusok szerint egy napon ezek a magaslatok eltűnnek, a sziget a Midway-hez hasonló, alacsonyan fekvő atollá válnak. Az ok a felszín alatti vizek munkája, melyek belülről oldják a sziget alapzatát. A kutatás során az eróziós munkát végző patakok, valamint a talajvíz összetételének összehasonlításával meghatározták, hogy a talajvíz oldotta ki a legnagyobb mennyiségű ásványianyagot a vulkanikus kőzetekből. A vizsgálat során a pusztulás gyorsaságát és az éghajlat hatásainak jelentőségét is vizsgálták.

A szigetre a lemeztektonika is befolyással bír, napjainkban is lassú, de egyenletes tempóban emelkedik. A kutatók szerint a talajvíz okozta kémiai mállás pusztító hatására azonban előbb-utóbb bekövetkezik a terület süllyedése. A tanulmány eredményei alapján a kutatók megállapították, hogy Oahu még nagyjából másfél millió évig fog emelkedni, majd a felszín alatti vizek hatása megindul a terület intenzív süllyedése.

Forrás: http://www.sciencecaffe.com/hu/sze-2013-01-09-0753/felsz%C3%ADn-alatti-vizek-puszt%C3%ADtj%C3%A1k-hawaii-szigeteket

TOP 5