Skip to main content

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) nemrég nyilvánosságra hozott jelentésével egy nagy lépéssel közelebb került a vacsoraasztalhoz az első emberi fogyasztás céljából génmódosított állat: egy gyorsan növőlazacfaj. Az FDA vizsgálatai alapján a hal nem jelent veszélyt a természetes élővilágra, így ha a következő hatvan napban nem érkezik be ezzel ellentmondó vélemény, sor kerülhet az engedélyeztetés utolsó lépésére is, amelyet követően a maynardi székhelyű AquaBounty megkezdheti az állatok árusítását.

A jelentés május 4-én készült el, viszont csak az év végén került kiadásra. Az érintett felek úgy gondolják, hogy ennek politikai okai lehettek, tekintve, hogy egy nagyon vitatott kérdésről van szó, amelyet valószínűsíthetően senki nem akart bolygatni az elnökválasztás lezajlása előtt.

Az AquaBounty vezérigazgatója, Ron Stotish egyáltalán nincs meglepve a késlekedésen. Cége 1995 óta próbálja megszerezni az FDA beleegyezését az általuk létrehozott lazac árusítására, úgyhogy amikor értesült arról, hogy végre kiadták a jelentést, először nem hitt a fülének.

Az FDA több mint ötven biztonsági tanulmány eredményeit tekintette át a döntés előtt, köztük például egy olyat is, amely azt vizsgálta, hogy a génmódosított lazac nem tekinthető jelentősebb allergénnek, mint természetes változata. A transzgenikus lazac génállományát a királylazac egy aktív növekedési hormonjának génjével bővítették, amelynek köszönhetően az állat három év helyett 18 hónap alatt éri el eladási súlyát. A genetikailag módosított élelmiszerek engedélyeztetése ellen harcoló csoportok persze további vizsgálatokat követelnek, azonban jelenleg nem nagyon látni, hogy ezen tesztek elvégzésére hol találnak majd befektetőt.

Az újfajta lazacok már létező példányai jelenleg zárt tartályokban élnek, hogy teljes mértékben biztosított legyen, hogy a csaknem száz százalékosan sterilizált nőstények nem szaporodnak vadon élő társaikkal. A génmódosítást ellenzők attól félnek, hogy az engedélyeztetés után a költségek leszorítása érdekében ezek a telepek kikerülnek a nyílt óceánba, ahol csak egy háló választja majd el a transzgenikus lazacokat környezetüktől.

Stotish ezen aggodalmakra azzal válaszolt, hogy az AquaBounty kizárólag olyan haltelepeknek ad el a lazacból, amelyek biztosítani tudják, hogy zárt, szárazföldi tározókban zajlik a növekedési fázis. 17 év és az engedélyeztetésre költött 60 millió dollár után a cég vezetője csak nagyon óvatosan mer optimista lenni a végkimenetelt illetően. „Bolondság lenne azt hinni, hogy hirtelen úgy kezdenek kezelni minket, mint mindenki mást” – mondja.

Forrás: http://ipon.hu/hir/az_utolso_engedelyre_var_a_transzgenikus_lazac/23542

TOP 5