Skip to main content

Hatalmas kaptárt találtak a sándorfalvi gyógyszertár padlásán, írja a Délmagyarország. Bár rovar már nem volt benne, a patikusok megijedtek, hogy tavasszal visszaköltöznek, ezért a városban ötven éve méhészettel foglalkozó Kis-Túri István segítségét kérték. Ekkorát még ő sem látott.

„A hagyományos sárga darazsak kaptárainál ez nagyjából tízszer nagyobb, három sor lép is van benne, a cellákba pedig még egy ceruza is beleférne” – mondta. Valószínűleg méhfarkasok költöztek a padlásra. Ez az állat a méhek és a méhészek ellensége. A kaptár alatt sok elhullott példányt találtak, nem tudni, mi történt velük.

Ahol a méhfarkas elszaporodik, jelentős pusztítást okoz. Homokos területen kell keresni a fészkét. Különösen nagy a feje, sárga a lába, potrohgyűrűi feketék és kiszélesedő sárga sávot alkotnak. Hossza 12-16 milliméter, írja a meheszet.hu szakportál.

Mi is az a méhfarkas? (Philanthus triangulum). A kecskedarázshoz hasonló nagyságú, de nem él családban. Megfigyelték, hogy nagyon sok fészkelhet egymáshoz közel. Tápláléka nektár és virágpor, amit a hím a virágon szerez be, a nőstény is gyűjthet, de legszívesebben egy-egy elkapott és leszúrt méh mézhólyagját üríti ki táplálkozás céljából. Föld alatti üregében sejtet nem épít, fészke egy maga vájta csatorna kiöblösödő végében van. Ide gyűjti be a méreggel megbénított méhet az ivadéka számára. Egy kamrában 5-6 méhet raktároz, rárakja a petéit. Egy nőstény a nyár folyamán akár ezer méhet is elejthet, találtak olyan telepet, ahol 500 db/m2 volt a méhhullák száma. Ahol csak néhány méhfarkas tanyázik, nem jelentős a kártétele, de ahol elszaporodik, jelentős pusztítást okoz (Őrösi P. Z.: Méhek között). 

Forrás: http://index.hu/belfold/2012/11/14/oriasi_darazsfeszket_talaltak_sandorfalvan/#

TOP 5