Skip to main content

A minden – jelenlegi vagy jövőbeni – erdőtulajdonost foglalkoztató kérdésre nem is olyan könnyű választ adni, mint azt a legtöbben gondolnák. Amikor egy erdő értékére vagyunk kíváncsiak, nem csupán a benne található faanyag értékére kell gondolnunk. Az erdőnek ugyanis a jól megfogható gazdasági értékén túl vannak további, nehezen számszerűsíthető értékei is (turisztikai, természetvédelmi stb.), melyekért azonban értékesítés során nem, vagy csak ritkán szabhatunk felárat.

Egy lábon álló erdő eladásának két alapesetét lehet megkülönböztetni: csak a faállományt, vagy a hozzá tartozó földterületet is el kívánjuk adni.
Amennyiben az erdőt földterülettel együtt bocsájtjuk áruba, külön-külön meg kell határoznunk a termőföld és a rajta található faállomány értékét.
A föld forgalmi értékének alapjául még mindig a régi aranykorona szolgál, noha a bevezetése óta eltelt száz év alatt sok minden változott.

A föld értékének meghatározása két részből tevődik össze: a földminősítésből és a földértékelésből. A földminősítés során a talaj termőképességét vizsgálják, valamint a földterület növénytermesztésre való ökológiai alkalmasságát. Ez történhet az aranykorona-érték figyelembevételével vagy a talajmintavételt követő talajlaboratóriumi vizsgálatok eredménye alapján.

Egy földterület árára ható, legfontosabb tényezők:
A föld mérete: Minél nagyobb területű földről van szó, annál magasabb lehet az ára.
A föld minősége: Az adott föld tulajdoni lapján olvasható aranykorona érték nem minőségi kategóriát jelent, hanem jövedelemadó kategória, ennek ellenére általánosságban elfogadott minőségi irányt jelez.
A föld tulajdonviszonyai: Mindenképpen értéknövelő tényező, ha a föld 1/1-es tulajdonban vagy közeli hozzátartozók tulajdonában van. Az osztatlan közös tulajdon ezzel szemben értékcsökkentő hatással bír.
A föld egybefüggősége: Ha a földterület egybefüggő, akkor ez értéknövelő szempont. Ha a földtáblák között található egy-két idegen tulajdonban lévő terület is, az megnehezíti a bérbeadást vagy a termelést.
Az országrész: A földárak nyugatról kelet felé haladva mérséklődnek, ám napjainkban már kevésbé meghatározó a földrajzi terület, sokkal inkább az ár/érték arány a döntő.
Adottságok: Ebbe a kategóriába tartozik a felszín (vízfolyások, domborzat), a talaj típusa, szerkezete, a megközelíthetőség (település távolsága, burkolat), az öntözhetőség (kutak, közművek, vízfolyások), valamint az infrastruktúra (épületek, közművek).
Bérleti viszonyok: A bérleti szerződés értéknövelő tényező, de lényeges, hogy megfelelő összegű legyen a bérleti díj, s a bérbeadónak lehetősége legyen a szerződés módosítására, illetve felmondására.

Szakértők szerint a jövőben nagy területek esetében 1,5-2,5 millió forint/ha, kicsi, valamint osztatlan közös tulajdonok esetén pedig 1 millió forint/ha alatti árak lesznek jellemzőek.
A földérték meghatározása során tehát először a közhiteles ingatlan-nyilvántartásból, vagy a talajvizsgálat eredményeiből megállapítják a terület földminőségi adatait, majd helyszíni szemle után a piaci adatok figyelembevételével dől el a föld forgalmi értéke.

Ma már jellemzően ennél is egyszerűbb módon, a forgalmi adatok alapján határozzák meg egy adott földterület értékét. Maximum egy-másfél éven belül megtörtént tényleges adásvételek adatait veszik figyelembe. Az összehasonlító adatok lehetőség szerint azonos vagy hasonló fekvésű, egyező minőségű és paraméterű földterületekre vonatkoznak. Tekintettel arra, hogy két egyforma földterület nincs, ezért korrekciós tényezőket is figyelembe vesznek, például a terület fekvését, a szilárd úttól való távolságát, a belterület közelségét, a föld minőségét, művelhetőségét, összes területét. A hozamszámításon alapuló módszer, amely a föld termőképességére helyezi a hangsúlyt, a gyakorlatban ma már kevésbé használt.

Mivel a föld el nem mozdítható, gyakorlatilag meg nem semmisíthető és folyamatosan emelkedő értékű vagyontárggyá vált, így egyre inkább keresett pénzügyi befektetésnek számít földet vásárolni. A kevésbé preferált földterületek esetében mindig a fekvésben keresendő a hiba. A föld forgalmi értékét ugyanis nagyrészt ez határozza meg.
Jó minőségű és állapotú, legalább 20-30 aranykoronás, megfelelő méretű termőföldet aligha lehet hektáronként 1,2 millió forint alatt megvásárolni. A jó helyen, város közeli, aszfaltút mellett lévő, öntözhető, s legalább 80-100 hektár egybefüggő területen, azaz egy tagban lévő táblákért pedig a fentinél magasabb árat sem sajnálnak a befektetők. Olcsóbbnak számítanak az észak-magyarországi, esetlegesen gyengébb termőképességű, 10 aranykorona körüli földek, ezek hektáronként 400-600 ezer forintért elérhetők.

A mezőgazdasági célú földterületek esetében az erdők speciális helyzetben vannak, mivel a faállomány értékének meghatározása különleges szakértelmet igényel. Míg erdő vásárlásakor nagy jelentősége van a faállománynak, addig banki hitelfedezet szempontjából általában csak a föld értéke számít, a fa értékét figyelmen kívül hagyják. Ennek oka, hogy a faállomány nehezen megvédhető, lopásnak fokozottan kitett.

A faállomány értékének meghatározását minden esetben bízzuk szakemberre, aki tisztában van a különböző becslési eljárásokkal, és naprakész információkkal rendelkezik a fapiacon aktuális árakról. Lábon álló faállomány értékének meghatározásánál az első lépés általában az erdő erdőtervi adatainak vizsgálata. Ebből már közelítő képet kaphatunk a kérdéses faállományról (fafaj, kor, elegyarány stb.).
Az erdőtervben szereplő átmérő, magasság, élőfakészlet és növedék adatokat fenntartásokkal kell kezelni, mivel azok sokszor igen pontatlanok. Ezeket a paramétereket a szakembernek a helyszínen kell mérésekkel meghatároznia. Fontos értéket befolyásoló jellemzője a faállományoknak a törzsalak és egészségi állapot, amelyet szintén csak szemrevételezéssel lehet meghatározni. Miután megtörtént az élőfakészlet becslése, el kell készíteni az erdőben lévő becsült faanyagra a választék tervet, melyből közvetlenül számítható a faállomány értéke.
Sokat növelhetnek vagy csökkenthetnek egy erdő értékén az erdőtervben meghatározott előírások, korlátozások, lehetőségek. Nem mindegy például, hogy egy idős, egészséges, nagy fakészlettel rendelkező faállomány tarvágását írják elő, vagy védelmi szempontok miatt korlátozzák a gazdálkodást.

A fentiekben részletezett módon meghatározott termőföld és a lábon álló faállomány együttes értéke adja meg tehát a választ a cikk címében megfogalmazott kérdésre.

Ha erdőt kíván eladni vagy vásárolni, esetleg csak kíváncsi, mekkora értéket képvisel a tulajdonában lévő faállomány, keressen minket bizalommal. Szakembereink segítségével választ találhat kérdésére.

szerző: Csősz József erdőmérnök

További hasznos információk a témában: erdoertekeles.blog.hu

Forrás: http://erdoinfo.hu/mennyit-er-az-erdom

Kép forrása: http://www.parameter.sk/rovat/technika-tudomany/2011/12/25/jobban-gyarapszik-az-erdo-ha-sokszinu

TOP 5