Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A WWF 2024-es Élő Bolygó Jelentésének elemzése aggasztó képet fest a világ gerinces állatainak helyzetéről, mivel populációik csaknem negyedére csökkentek az elmúlt 50 évben.

Az édesvízi fajok 85%-os, a szárazföldi fajok 69%-os, és a tengeri fajok 56%-os csökkenése különösen kiemelkedő, mely mögött a nagyipari élelmiszer-termelés, az inváziós fajok megjelenése, valamint a természeti erőforrások túlhasználata áll.

hirdetés

Az elemzés arra is rámutat, hogy Földünk kritikus fordulóponthoz közeledik, amikor a természeti rendszerek visszaállítása már lehetetlen lesz. Dr. Kirsten Schuijt, a WWF főigazgatója szerint még van remény változtatni, de cselekednünk kell, mégpedig 2030-ig, azaz addig el kell indítani a folyamatot.

Globális megállapodások és megoldások ugyan léteznek a természet helyreállítására, azonban a megvalósítás terén eddig kevés előrelépés történt. A következő öt év döntései meghatározóak lesznek a földi élet jövője szempontjából, azaz ha nem történik előrelépés, az az emberiségre is kihathat, hisz az ökoszisztémák károsodása következtében csökkenhet az ember számára adott élettér, így pl. nem lesz tiszta levegő és víz, vagy a mezőgazdasági termeléshez szükséges talaj.

A WWF arra ösztönzi a politikusokat, hogy dolgozzanak ki célravezetőbb természet- és éghajlatvédelmi terveket, amelyek a biológiai sokféleség helyreállítását, a globális túlfogyasztás mérséklését és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését célozzák. Ez a folyamat csak akkor lesz hatékony, ha most cselekszünk. 

Kapcsolódó anyagok:

Kiderült, mikor él majd a legtöbb ember a Földön

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Maryse Rebaudo képe a Pixabay -en.

TOP 5