Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A perui kóbor kutyák problémája régóta fennálló kérdés, mely komoly egészségügyi és közbiztonsági kockázatokat rejt magában. Azonban a tudósok most új eszközt találtak a probléma kezelésére: a Google Street View-t. 

Peru utcáin számos kóbor kutya él, amelyek gyakran betegségeket terjesztenek, illetve sokszor közlekedési baleseteket okoznak. A hagyományos módszerek, mint a helyszíni felmérések és a közösségi jelentések, nem mindig hatékonyak vagy pontosak a kóbor kutyák pontos számának és elhelyezkedésének meghatározásában, írja a Science.

hirdetés

Az új megoldás

A Google Street View segítségével a kutatók mostantól pontosabban és hatékonyabban tudják nyomon követni a kóbor kutyákat. A platform lehetővé teszi az utcák részletes vizsgálatát és a kutyák jelenlétének dokumentálását anélkül, hogy a kutatóknak fizikailag jelen kellene lenniük a helyszínen.

Hogyan működik?

A kutatók a Google Street View képeit elemezve azonosítják és számlálják a kóbor kutyákat. Az így nyert adatokat térképekre vetítik, amelyeken láthatóvá válik a kutyák eloszlása és a magas koncentrációjú területek. Ez az információ segíthet a helyi hatóságoknak és állatvédő szervezeteknek abban, hogy célzottabb intézkedéseket tegyenek a kóbor kutyák problémájának megoldására.

Az eredmények

A kezdeti eredmények bíztatóak. A Google Street View adatainak elemzése révén a kutatók pontosabb képet kaptak a kóbor kutyák eloszlásáról, és azonosították a legkritikusabb területeket. Ez az új módszer nemcsak hatékonyabb, hanem költségkímélőbb is a hagyományos felmérési módszereknél.

Jövőbeli kilátások

A kutatás következő lépése az, hogy a Google Street View által gyűjtött adatokat kombinálják más forrásokkal, mint például a közösségi médiából és mobilalkalmazásokból származó jelentésekkel. Ezáltal még pontosabb és átfogóbb képet kaphatnak a kóbor kutyák helyzetéről.

Ez a megközelítés példát mutat arra, hogyan használhatjuk a modern technológiát és az elérhető adatokat kreatív módon a társadalmi problémák megoldására. A perui kóbor kutyák nyomon követése és kezelése révén remélhetőleg javulni fog a közegészségügy és a közbiztonság, valamint az állatok jóléte. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Párafogó hálókkal gyűjtik az életet biztosító vizet a sivatagban - Videó!

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: designfoto képe a Pixabay -en.

TOP 5