Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Izland nemrég bejelentette, befejezi a kereskedelmi célú bálnavadászatot, írja a TasteAtlas. 

Az utolsó cég, mely legálisan vadászhatott a tengeri emlősökre, nem kérte a 2023 decemberéig szóló engedélye meghosszabbítását, így a szigetország gyakorlatilag véget vetett a bálnák vadászatának.

hirdetés

Svandis Svavarsdottir halászati miniszter úgy nyilatkozott, hogy a gazdasági előnyök megszűnte, azaz a bálnahús iránti csökkenő kereslet miatt kevés indok van a vadászat folytatására 2024 után.

Történelmi háttér

Izlandon különböző termékeket állítottak elő a szigetlakók a bálnahúsból. Hagyományosan azonban nem volt a helyiek étrendjének az alapanyaga, de alkalmanként fogyasztották, ugyanakkor gyakran cserélték baszk vagy holland bálnavadászok tejtermékeire, hogy változatosabbá tegyék a saját étrendjüket.

Modern idők

Az elmúlt évtizedekben a bálnahúst az izlandiak elsősorban a külföldi piacokon, különösen Japánban értékesítették, emellett a turistáknak szánt izlandi éttermekben szolgálták fel. A bálnahús gasztronómiai felhasználása tehát inkább modern jelenség, mint hagyományos gyakorlat.

Az "Un Italiano in Islanda" blog szerint Izlandon van egy jól ismert étterem, amely bálnahúst szolgál fel, és amely körülbelül tíz éve ugyanazt a húskészletet tárolja a fagyasztójában. Minden nap csak annyit olvasztanak ki, amennyi az aznapi adagokhoz szükséges, amelyek egyébként is kicsik és drágák.

Az izlandi vadászat leállítása mögött elsősorban tehát a bálnahús iránti csökkenő kereslet áll, különösen azután, hogy Japán, az izlandi bálnahús egyik fő felvevőpiaca 2019-ben újraindította a kereskedelmi célú bálnavadászatot.

Más akadályok is hátráltatták azonban a vadászatot

Ezek közé tartoznak az expedíciók növekvő költségei, az importált húsra vonatkozó szigorúbb biztonsági követelmények, valamint a COVID-19 világjárvány hatásai, melyek mind akadályozták a bálnahús-feldolgozó üzemek működését. Ennek eredményeképpen az elmúlt években minimálisra csökkent a vadászat Izlandon, így az elmúlt három évben mindössze egyetlen bálna leöléséről érkezett jelentés.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Rekordszámú veszélyeztetett bálna pusztult el szélerőművek miatt

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: schliff képe a Pixabay -en.

TOP 5