Skip to main content
Elektrobiker elektromos robogó

A városi közlekedésben az elmúlt években igencsak megszaporodtak az autót letevő, motorra váltók száma. Közülük is sokan egyből az elektromos változatot preferálják. Pusztai József, a Tiszta Energiák Kft. tulajdonosa régóta használ benzines és elektromos motorokat.

Most megosztotta velünk a tapasztalatait és elárulta, szerinte miért az elektromos motor a legjobb választás a hétköznapokra.

Miért az elektromos motor a kedvenc közlekedési eszközöm a mindennapokra?

Az utóbbi három évben a mindennapi városi közlekedésre csak elektromos motorokat használtam, így észrevétlenül hozzászoktam azok számos előnyéhez, amik közül sokat észre sem vettem volna, ha néha nem ülök vissza benzines motorra. 

Először mindenkinek csak az tűnik fel, hogy mennyire jó elektromossal motorozni, de nem mindig tudatosodik, hogy miért. Most, hogy itt a jó idő, hobbi és szórakozás jelleggel is több időm jut a motorozásra, sokszor előkerültek a benzinesek, a következő különbségeket vettem észre:

Az elektromost nem kell melegíteni

Apró különbség, de gyorsan hozzá lehet szokni, hogy az elektromost kihozom a garázsból, elfordítom a kulcsot és már azonnal indulok is. Ez az előny igazából akkor esett le, amikor ráültem a 800-as benzinesre és perceket kellett járatnom, hogy végre elindulhassak. Nem nagy probléma, de meglepett, hogy kissé türelmetlen lettem a motor melegítéséhez.

Az elektromos motor sem melegít engem

Megint csak nyáron jött a meglepetés, hogy a benzinesre ülve mekkora hőt okád a blokk és hogy mennyire meleg a kipufogókönyök. Ehhez is hozzá voltam szokva korábban, de most a sok villanyozás után mégis nagyon feltűnő volt a különbség. 

Nincs karbantartás

Elektromos motorkerékpárok között is van különbség. Az agymotoros gépek a legcsendesebbek és ezek igénylik a legkevesebb karbantartást. Néhány évente fékfolyadék, esetleg fékpofa, de az is ritkán. Mást nem kell csinálni rajtuk. Van bordásszíj hajtásos elektromos motor, azzal sem kell sokat törődni és vannak lánc hajtásúak is, ott a szokásos lánckarbantartásra van szükség. A benzines mocikban viszont olaj, olajszűrő évente legalább egyszer, jobban kopnak a fékek, robogókban a szíj, a görgők, stb.

Megbízhatóság

Fontos szempont a mindennapi ingázások során. Az elektromos motorok hajtáslánca jóval kevesebb komponensből tevődik össze, mint a benzines motoroké, illetve nincsen motorolaj és benzin, ami bele tud rohadni a blokkba. Az elektromos motorok achilles-sarkának az akkumulátort szokták tartani, viszont az ElektroBiker által forgalmazott elektromos motorok mindegyike kitűnő minőségű akkumulátorral van szerelve, így azok több száz töltési ciklus után is bőven 90 % feletti kapacitással üzemelnek.

Érdemes ellátogatni az ElektroRider budapesti bemutatótermébe, ahol most szezonnyitási kedvezményekkel várják az érdeklődőket.

Az elektromos motornak nincs hangja

Ezt sokszor hátránynak, sőt veszélyforrásnak állítják be az elektro-szkeptikusok, de nem az. A forgalomban semmit sem számít, nem tapasztalok különbséget ahhoz képest, mikor benzinessel megyek. Autósként is figyeltem a dolgot és tényleg nincs különbség. Ma már minden autóban fenn van az ablak a légkondi miatt, így a motorosokat rendszerint akkor veszik észre, mikor látszanak, és akkor hallják meg, mikor már elfelé mennek. 

Kivételt képeznek a nyitott kipufogók, amik erősen antiszociális eszközök… Amikor villannyal érem utol a jó fej autósokat (már legalább a mezőny fele jó fej), ugyanúgy félrehúzódnak és elengednek, mintha benzinessel mennék, nem tapasztalok különbséget. 

Egy esetben van szükség nagyobb óvatosságra, mégpedig a gyalogosok megközelítésében. Mikor lassan gurulunk valamilyen zsúfoltabb részen, a gyalogosok simán kilépnek a villanymoci elé, mert a fülükre hagyatkoznak és nem néznek semerre.

Motorosként viszont ezerszer kellemesebb egy hangtalan motorral közlekedni. Kisebb a zaj okozta észrevétlen stressz, amivel csak akkor kerül tisztába az ember, amikor zajmentesen jár egy ideig. Azt veszi észre az ember, hogy imádja, hogy hangtalanul suhan és a motorhang egyre inkább zavarni kezdi. 

elektromos motor városi közlekedésre 

Az elektromos nem rezeg, nincs rezonancia.

Motorfüggő a dolog, az én 690-es egyhengeres KTM-em és a 800-as Ducati-m kifejezetten rezgős típusok, de az összes benzinesnél van érezhető rezgés, még a kis köbcentis robogóknál is. Ez is rendkívül fárasztó és kellemetlen tud lenni egy hosszabb motorozás alatt. Hasonlóan a többi felsorolt tünetnél ennek a hiánya tud nagy örömet okozni. Nagyon kellemes érzés, ha csak suhanunk, és nem rázza a kezünket a kormány, a lábunkat a lábtartó.

Nem kell tankolni

Ez is apróságnak tűnhet, de azért jár a legtöbb ember a benzinkútra, mert muszáj. Én kifejezetten nem szeretem, hogyha emiatt néha megállásokat kell beiktatnom, nagyon sokszor a legalkalmatlanabb időpontokban. Az elektromosnál nincs ilyen. Ahogy beállok a garázsba, bedugom az eleve odakészített konnektorba (van akinek hosszabbító kell) és ennyi, reggel kihúzom és teli „tankkal” indulok. Ennél nincs kényelmesebb. Aki emeletes házban él és az utcán kell hagynia a motort, annak okoz némi kellemetlenséget, hogy felvigye tölteni az akkumulátort, sajnos erre egyelőre még nincs orvosság. 

Mivel az elektromos motorok töltése hagyományos konnektorról történik (kb. mint egy telefon töltése), így igazából bárhova fel tudjuk tenni tölteni, akár a munkahelyen is. 

elektromos motor városban 

Sok elektromosban van rükverc 

Ez nagyon kényelmes tud lenni, amikor szűk helyről kell hátrafelé kijönni, vagy Y-ban fordulni. A nagy benzines cirkálókban is előfordul ilyesmi, de az elektromos motorok közül a kisebbekben is van. Mellesleg menőzni is remekül lehet vele!

Nem leszek koszos, büdös

A kétüteműekkel közlekedve széljárástól és közlekedéstől függően nagyon sokszor itatja át a büdös olajfüst a motoros ruháját. Ilyen az elektromoson nincs. Igaz ez a négyüteműeken sem fordul elő. Az elektromos motorokból ráadásul nem tud folyni semmi. Nincs benne sem olaj, sem benzin. Nem keni össze a felhasználóját, vagy annak ruháját semmivel.

Ismerkedés mindenhol

A motoros társadalom eléggé összetartó és barátságos, sokszor beszédbe elegyedik két motoros a piros lámpánál, de legalábbis köszön egymásnak. Ha elektromos motorral megy az ember, akkor fokozottan számíthat kérdésekre, tetszésnyilvánításra, nemcsak motorosoktól, de autósoktól is. Annyit életemben összesen nem beszélgettem piros lámpánál, mint amennyit az utóbbi pár évben, mióta elektromos motorral járok. Hasonló a helyzet parkoláskor is, olyankor is sokan leszólítják az embert.

Összefoglalva, én nagyon szeretek elektromos motorral járni, és hiszem, hogy a városi és elővárosi közlekedésre ennél alkalmasabb eszköz nincs. Fontos megérteni, hogy itt nem az a helyzet, hogy elektromos vagy benzines, erről szó sincs. Inkább az van, hogy mindennek megvan a megfelelő felhasználási területe, és szimplán a hétköznapokban jobb választás az elektromos.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5