Skip to main content
weboldal webshop kötelező tartalmi elemek

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Bizony minden weboldalnak vannak kötelező tartalmi elemei, amelyek hiánya vagy nem megfelelő felépítése esetén akár több millió forintos fogyasztóvédelmi bírsággal kell szembenéznie a honlap üzemeltetőjének.

Különösen igaz ez a webáruházak esetében, így mindenképp ismerkedj meg ezekkel az alapvető fogalmakkal, ha érdekel a honlap készítés.

hirdetés

1. Az impresszum

Minden újonnan készült weboldalnak kötelezően rendelkezni kell impresszummal, ahol le van írva minden információ a vállalkozásról és a tárhelyszolgáltatóról.

Mi a cég megnevezése, székhelye, postacíme;

Milyen csatornákon lehet elérni a cégvezetőket, pl. e-mail vagy telefonszám;

A szolgáltatót nyilvántartásba vevő bíróság megnevezése, nyilvántartásba vételi szám;

Engedélyező hatóság neve és elérhetősége;

Adószám, valamint a tárhelyszolgáltató adatai, elérhetőségei.

Az impresszum hiányos felépítése vagy nehezen elérhető részen való megjelentetése akár 500 millió forintos fogyasztóvédelmi bírságot eredményezhet!

2. Általános szerződési feltételek (ÁSZF)

Minden olyan weboldal számára kötelező elem, amely kereskedelmi tevékenységet folytat, tehát webshopként működik vagy valamilyen szolgáltatást reklámoz, esetleg a felhasználók személyes adatait tárolja.

Az ÁSZF-ben foglaltakat a felhasználóknak el kell fogadniuk. Ebben tájékoztatjuk őket arról, hogy miképpen történik az oldalra a regisztráció, a vásárlás és szállítás menete. Emellett az elállási jog jelentésével, a panaszkezeléssel és a jótállás feltételeivel is megismertetjük a látogatóinkat.

3. Adatvédelmi tájékoztató

Az adatvédelmi tájékoztatót a GDPR szerint kell felépíteni, ami általános adatvédelmi rendeletet jelent. Ennek értelmében tudjuk megelőzni az illetéktelen adatkezelést, megvédve a felhasználók személyes adatait.

Ha megszeged a GDPR-t, akár 20 millió eurót is fizethetsz bírság gyanánt. Minden olyan weboldal kötelező eleme, ahol valamilyen formában magánszemélyek adatait tárolják és kezelik. Ilyen például a hírlevelekre történő feliratkozás.

Sajtóközlemény - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Ernesto Eslava képe a Pixabay -en.

TOP 5