Skip to main content
pergola nivo.hu

Ha kertes házban élünk, kár lenne kihagyni egy terasz hozzáépítését az épülethez, hiszen ez a kis terület könnyen válhat otthonunk kedvenc pontjává. Mert itt bár közel van a természet, mégis élvezhetjük a ház nyújtotta komfortot. 

A fedél nélküli terasz viszont nem a legjobb megoldás, ezért célszerű felhúzni fölé valamilyen tetőszerkezetet, például egy pergolát. Ezzel ugyanis maximalizálhatjuk a a kényelmet. 

Védelem a perzselő napsugarak ellen

Bár abban semmi meglepő nincs, hogy a nyár a legmelegebb évszak, az utóbbi 1-2 évtizedben viszont egyre szaporodnak a kánikulai napok, és sorra dőlnek a hőmérsékleti rekordok. Ha pedig a nap épp a teraszt süti, akkor elviselhetetlenné válik odakinn a forróság, hacsak nem gondoskodunk valamiféle árnyékolásról.

A Nívó pergolák által ez szerencsére könnyen kivitelezhető. A kis súlyú, de masszív fémszerkezet négy tartógerendából és lamellás tetőből áll, ami felfogja a nap sugarainak nagy részét, így a terasz kellemesen árnyékos és hűvös lesz. 

Amennyiben ez sem elég, felszerelhetünk a pergolára plusz árnyékolókat (pl. bambusz- vagy gyékényrolót, árnyékolóvászont stb.) akár a tetejére, akár az oldalára. Így a teraszon még a legforróbb napokon is elviselhető marad a hőmérséklet, ráadásul így az ide nyíló ajtót sem éri közvetlen napsütés, tehát odabenn a házban is hűvösebb lesz. 

Ne kuksoljunk a négy fal közt, amikor odakint hétágra süt a nap, használjuk ki a teraszunk nyújtotta előnyöket!

Esős napokon a szabadban

Akadnak olyan időszakok (az idei év tipikusan jó példa erre), amikor a szokásosnál több csapadék hullik, és akár napokig is esős, borongós, barátságtalan idő van. Ettől még viszont lehet kellemes a hőmérséklet, és kedvünk szottyanhat arra, hogy kiüljünk egy kicsit a teraszra egy jó könyvvel a kezünkben, és olvasás közben hallgassuk az esőcseppek lágy, megnyugtató hangját.

Ha a teraszunk felett nincs tető, akkor ez elég bajosan kivitelezhető, de amennyiben előre gondolkodtunk és felszereltünk fölé egy pergolát, akkor semmi akadálya, hogy szakadó esőben is odakinn időzzünk. Így ráadásul a bútorokat sem kell letakarni, hiszen nem áznak meg. Élvezzük ki kertünk és a természet szépségét még akkor is, ha épp nincs verőfényes napsütés!

Teraszból télikert

Egy pergola, néhány vastagabb ponyva és némi kreativitás segítségével télen sem kell lemondanunk a teraszon való üldögélésről! Burkoljuk be a pergola oldalait vastag, ám minél nagyobb fényáteresztő felülettel rendelkező ponyvákkal, a tetejéről is szedjük le a nyáron felhelyezett árnyékolókat, hogy minél több napfény juthasson be!

Az építmény ebben az esetben az üvegházakhoz hasonlóan összegyűjti a nap melegét, így sokkal kellemesebb hőmérséklet lesz alatta, mint odakinn a szabadban. Ily módon létrejön egy kis télikert, ahol a nem túl kényes növényeink is áttelelhetnek. Egy-egy enyhébb napon akár egy vékonyabb pulóverben is komfortosan érezzük majd magunkat, és a téli időszakban is kihasználhatjuk a terasz nyújtotta előnyöket.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5