Skip to main content
szonyegtextil.hu függöny

Ha új lakásba költözünk, előfordulhat, hogy régi függönyeink nem illenek az új otthon hangulatához, vagy a nyílászárók méretei nem egyeznek, így új függönyöket kell vásárolnunk. A régi lakás hangulatát is könnyen felfrissíthetjük vadiúj függönyökkel, így akár a megszokott bútoraink között is teljesen más közeget tudunk teremteni

A jól megválasztott kész függöny keretet ad a helyiségnek, szinte felöltözteti a szobát és egyedivé alakítja. Rengetegféle színű, méretű és stílusú függönyt kínál a Szőnyeg textil webáruház, válasszunk a falak és a bútorok színétől függően.

Mielőtt azonban belevágnánk a vásárlás izgalmas folyamatába, érdemes átgondolni a paramétereket, nehogy belecsússzunk abba a hibába, hogy felelőtlenül döntünk, mert megtetszett egy egyáltalán nem a lakásunkba illő függöny. 

Milyen az ideális függöny?

A függöny nemcsak praktikus funkciót tölt be, hanem esztétikai szerepe is jelentős, emellett még optikailag javíthatja is a belső teret. Szélesítheti vagy magasíthatja is a szoba méretét, ha megfelelően választunk. Ha a karnist a plafonra szereljük, sokkal mutatósabb lesz a függöny, mintha a falra tettük volna, mert magasabbnak mutatja a helyiséget, így a szoba is meghittebb lesz.

A mennyezetről való lelógás még fontosabb kritérium, ha erkélyajtó is van, így könnyebb elhúzni az ajtóból a függönyt, és az esése is sokkal szebb. A magasan rögzített függöny ráadásul jobban védi a szobát a hidegtől télen, nyáron pedig a nagy melegtől.

A karnis választásánál vegyük figyelembe, hogy milyen nehéz a függöny súlya, amelyet el kell bírnia, illetve az összhangra is ügyeljünk, mert például egy robosztus karnison nem fog jól mutatni a laza esésű csipkefüggöny.

Kész függönyt vegyünk vagy szabassuk méretre?

A kész függönyök mellett lehet kapni méterben is függönyöket. Ez a lehetőség akkor praktikus, amikor a megszokottól eltérő nyílászáróink vannak, amelyekre nem tudunk választani a meglévő méretek közül. Ha azonban van módunk a kész függönyök közül vásárolni, akkor ideálisabb, mivel azonnal megkapjuk és feltehetjük az ablakra, nem kell várni, míg méretre szabják.

Mi a függöny funkciója?

A függönyök tekintetében egyik leglényegesebb, amit el kell döntenünk a vásárlás előtt, hogy milyen célt fog szolgálni. Előfordulhat, hogy csak a belátást szeretnénk meggátolni, de az is, hogy a napfény beáramlását is a szobába. Emellett az a kérdés is felmerül, hogy van-e árnyékoló az ablakon, vagy a sötétítő függönnyel szeretnénk megoldani ezt a funkciót. Egy kiváló sötétítő függöny akár a redőnyt is kiválthatja.

A függöny mérete és stílusa

Úgy számoljuk ki a függöny méretét, hogy pár centivel a padló felett legyen a vége. Mindig a karnist vegyük alapul, soha ne az ablakot. Ha fűtőtest is van az ablak előtt, akkor értelemszerűen felette érjen véget a függöny. Ha van a helyiségben olyan bútordarab, ami domináns, akkor az egyszerű mintákat és visszafogott színeket részesítsük előnyben.

A függöny szélessége legyen az ablak szélességének a másfélszerese, de inkább a kétszerese, így lesz szép a redőzése.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5