Skip to main content
természetes stresszoldó

Ha bármilyen testi panaszunk van, általában automatikusan arra gondolunk, hogy a kiváltó ok is valamilyen szervi rendellenesség

Pedig már az ókori bölcsek is tudták, hogy az ép test feltétele az ép lélek is. Vajon miért kap ez olyan kevés figyelmet mostanság? 

Lelki bajok, testi panaszok

Gyakori migrénes fejfájás, állandó fáradtság, emésztési panaszok, derékfájás, magas vérnyomás, hormonális rendellenességek… Ezek bizony mind olyan tünetek és betegségek, melyeknek a hátterében lelki problémák is állhatnak.

Ezért a legtöbb esetben az nem jó megoldás, hogy fájdalomcsillapítókkal és különböző gyógyszerekkel nyomjuk el a tüneteket, hanem utána kell járni a kiváltó okoknak és azokat kezelni. Persze közben segítségül hívhatjuk például a természetes stresszoldókat, a gyógynövényes étrend-kiegészítőket, de a hosszú távú megoldás mindenképp az lesz, hogy a lelki gondokat orvosoljuk.  

Elvileg minden rendben – vagy mégsem?

Emberek tömegei szembesülnek azzal a jelenséggel, hogy valamilyen konkrét testi tünettel (például reflux, magas vérnyomás, fejfájás, kimerültség) orvoshoz fordulnak, aztán diagnosztikai vizsgálatok tömkelegének vetik alá magukat, de nem derül ki, hogy pontosan mi okozza a panaszokat. 

A nyugati orvoslás ugyanis (még) nem fektet elég nagy hangsúlyt a pszichoszomatikus betegségekre, vagyis arra, amikor egy-egy tünet hátterében valamilyen lelki tényező áll. Ellenben a természetgyógyászok nagyon is tisztában vannak ezzel a fontos összefüggéssel, hiszen már az ősi gyógyászati rendszerekben is alapvető tézis volt, hogy “ép testben ép lélek”. 

Ilyenkor ugyanis nem elegendő a szervi panaszokra koncentrálni, hanem ki kell deríteni, hogy mi okozza például a stresszt, az álmatlanságot, vagy a gyomorpanaszokat.  

A modern életvitel káros hatásai

A mai teljesítményorientált világban sajnos nem a testi-lelki egyensúly biztosítása az elsődleges, hanem az, hogy megfeleljünk a felénk támasztott elvárásoknak, és minden téren a maximumot nyújtsuk. Csakhogy ez a megfelelési kényszer állandó belső feszültséget okoz, amit tovább növel a magunkba fojtott düh, csalódottság, illetve ha nem beszélünk másoknak az érzelmeinkről. 

Ha folyton a belső démonokkal küzdünk, akkor nem csoda, ha feszültek vagyunk, netán szorongunk vagy pánikolunk. A helyzetet tovább súlyosbítja, ha ezeket a gyengeség jelének tartjuk, ezért nem kérünk segítséget, hanem tovább feszegetjük a tűrőképességünket.

A lelki gondok miatt jelentkező testi panaszok a szervezet egyértelmű figyelmeztető jelzései arra vonatkozólag, hogy valami nagyon nincs rendben. A legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha nem veszünk tudomást a tünetekről vagy gyógyszerekkel próbáljuk elnyomni őket. 

Mivel a saját testi-lelki egyensúlyunk a tét, ezért igenis szenteljünk kellő figyelmet a problémának, és ha kell, kérjük szakember segítségét! Ha még időben cselekszünk, megelőzhetjük, hogy a szervezetünk visszafordíthatatlan károkat szenvedjen, és a stresszes életmód például egy agyvérzésben bosszulja meg magát. 

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5