Skip to main content

Sokan azt gondolhatják, hogy egy élelmiszerbolt megnyitása nem bonyolult feladat, üzlethelyiséget kell találni, árut rendelni, és már kezdődhet is a folyamat. Pedig alapos üzleti terv készítése nélkül számtalan veszély leselkedhet a boltosra, fontos a termékpaletta pontos tervezése, a költségek ismerete, csak hogy két fontos tényezőt említsünk. 

A profil kiválasztása

Először is fontos meghatározni, hogy mit szeretnénk árulni az üzletben, mi a fő profil, mik az esetleges kiegészítő termékek. Az is megoldás lehet, hogyha már meglévő hálózathoz csatlakozunk, ami sokat könnyíthet a folyamaton, viszont ebben az esetben számolni kell az úgynevezett franchise díjjal. Kisebb a kockázat, rövidebb a piacra lépés ideje, viszont a profit egy részéről is le kell mondani.

Ha pusztán a profit a szempont, akkor a lehetőségek köre is kiszélesedik, nagyobb a merítés, amit alapos konkurenciaelemzéssel lehet szűkíteni, persze az is fontos, hogy milyen területen van korábbi tapasztalata, mihez tud megfelelő, hozzáértő személyzetet verbuválni, illetve mihez tud megbízható beszállítói hálózatot építeni.

Lehet, hogy valamilyen tiszta profilra törekszik, mint élelmiszerbolt, vagy még specifikusabban csemege-, hentesáru vagy pékség, de lehet vegyes profil is, ahol az élelmiszerek mellett árul például háztartási termékeket is.

Szükséges dokumentáció

A nyitásig számos feladat van, melynek egy jelentős része unalmas papírmunka, rengeteg dokumentumot kell összegyűjteni, engedélyt beszerezni.

A helyi önkormányzattól beszerzett működési engedély kiemelkedően fontos, de kellenek még szakhatósági engedélyek, HACCP dokumentáció, munkavédelmi dokumentáció is. Meg kell tervezni a leendő munkaszerződéseket a szükséges munkakörök meghatározása után, de fel kell készülni a dolgozók munkavédelmi és tűzbiztonsági oktatására, egyéb irányú betanítására is.

Mi kell a csemegepulthoz?

Ha csemegepultot is szeretne üzemeltetni az üzlethelyiségben, ahhoz számos körülményt is biztosítani kell. Ezek közé tartoznak a kétfázisú mosogatók, illetve a kézmosók a dolgozók számára, valamint szükség lesz szakosított mérlegre, biztosítani kell a termékek pontos megjelölését, a füstöltárunak pedig ki kell építeni a megfelelő függesztett tárolási lehetőséget.

Az üzletnyitás feltételeiről érdemes tájékozódni az OMMF (Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség) honlapján és az egyéb hatóságoknál.

Az árak meghatározása sem tartozik a legegyszerűbb feladatok közé: sok esetben megéri szakértőhöz fordulni tanácsért, hiszen egy hibás ármeghatározás sok potenciális vásárlónak hamar kedvét szegheti.

Nagyon fontos a megfelelő gépészeti háttér biztosítása is, hogy az infrastruktúra ne okozhasson váratlan meglepetéseket. Érdemes minőségi beszállítót választani, a Nagykonyhai.com Webáruház csemegepultjai és a minőségi italhűtők biztos alapot jelenthetnek.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5