Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Az Iyengar jóga egy egyedi stílusú jóga, amely a fizikai test strukturális összehangolását helyezi középpontba az ászanák, vagyis jóga testhelyzetek gyakorlása révén. 

Ez a stílus három fő aspektusban különbözik más jógatípusoktól: a precizitásban, a gyakorlatok sorrendjében és a segédeszközök használatában.
Az Iyengar jóga alapelve, hogy minden ászanában törekedni kell a pontos testbeállításra. Ez nemcsak a helyes testhelyzet elérését jelenti, hanem a test, az elme és a légzés összehangolását is.
Ez a jóga stílus különös hangsúlyt fektet a gyakorlás során követett szekvenciákra. Az ászanák sorrendje kulcsfontosságú a kívánt eredmény elérése érdekében, segítve a gyakorlókat abban, hogy mélyebben megértse és elsajátítsa az egyes testhelyzeteket.

Segédeszközök használata

Az Iyengar jóga úttörője volt a jóga segédeszközök, például övek, blokkok, takarók és más támasztó elemek használatának. Ezek az eszközök segítenek a gyakorlóknak helyesen elvégezni a mozdulatokat, különösen a kezdők, idősek, sérült vagy beteg gyakorlók számára.
A jóga órák jellemzője a pontos és részletes magyarázat és a gyakorlatok aktív korrigálása. A tanár szerepe itt aktívabb, mint más stílusokban; ő irányítja és segíti a diákokat a tökéletes kivitelezésben.  
Ebben a stílusban a testtartások hosszabb ideig tartanak, mint más jógaiskolákban. Ez lehetővé teszi az izmok mélyebb ellazulását és hosszabbítását, valamint ösztönzi a tudatosságot a pózokban.
A segédeszközök lehetővé teszik a gyakorlók számára, hogy az ászanákat könnyebben és teljesebben éljék meg. Ezek az eszközök segítik a kevésbé erős, vagy kezdő gyakorlókat a pontos kivitelezésben.
Egyedülálló megközelítést kínál a jóga gyakorlásához. Ez a stílus segít a gyakorlóknak a test és az elme mélyebb összehangolásában, valamint a jóga gyakorlásának teljesebb és mélyebb megtapasztalásában.

Az ászanák pontossága

Az Iyengar jóga, melyet B.K.S. Iyengar indított el, egyedi megközelítést nyújt a jóga gyakorlásához. Különösen a kezdők számára kínál részletes és alapos bevezetést a jóga alapjaiba, különös tekintettel az álló pózokra, mint a Trikonasana és Virabhadrasana.
Más jóga stílusokkal ellentétben, a kezdőknek korán bemutatják az álló pózokat, amelyeket részletesen és precízen hajtanak végre. Például a Trikonasanában a lábak elhelyezése és a test pontos irányítása kiemelt figyelmet kap.

A testtartások hosszú ideig tartanak

A Guardian szerint Ez a jóga típus a helyes mozgást helyezi előtérbe a mennyiséggel szemben. A testtartások hosszabb ideig tartanak, mint más jógaiskolákban, ezáltal segítve az izmok ellazulását és meghosszabbítását, valamint a tudatosság növelését a pózokban.

Az eszközök szerepe

Az eszközök, mint a párnák, téglák és jógapántok, szabadon használhatók ebben a jóga stílusban. Ezek a segédeszközök támogatják a helyes mozgást és segítenek a gyakorlóknak a pózok mélyebb és biztonságosabb kivitelezésében.

Az Iyengar jóga filozófiája

Mary Dunn, az Iyengar jóga egyik amerikai alapítója szerint az Iyengar jóga a tökéletesen kivitelezett technikára és a kellékekre összpontosít, de a lényeg a tanulásban, tapasztalatban és integrálódásban rejlik. Ez a jóga stílus tökéletes kivitelezést biztosít, támogatva a gyakorlókat a tudatos és pontos jóga gyakorlásban.
Ez a jóga tehát nem csupán egy fizikai gyakorlat, hanem egy átfogó, tudatos és részletekre koncentráló életszemlélet, amely lehetővé teszi a gyakorlók számára, hogy elmélyedjenek a jóga világában.

veresmonika.hu

A nyitókép csak illusztráció, forrás: StockSnap képe a Pixabay -en.

Sajtóközlemény

TOP 5