Skip to main content

„A SEO világában az egyetlen állandó dolog a változás” - a SEO101 vezetőjével, Nagy Bélával beszélgettünk, aki a 2008-as gazdasági válság közepén alapította meg a cégét, és ma már az iparág egyik legmeghatározóbb szereplőjévé nőtte ki magát.

Arra kértük a cégvezetőt, meséljen, hogyan vészelte át a kezdeti nehéz éveket, milyen szerepet játszik a vállalkozásában a mesterséges intelligencia és a technológiai forradalom, valamint, milyen jövőképet lát a SEO iparág számára az egyre digitalizáltabb világban.

- Mi volt az elsődleges motivációd, ami arra ösztönzött, hogy SEO vállalkozást indíts?

Hosszú ideig értékesítőként dolgoztam több cégnél is, de mindig is érdekelt az affiliate programok világa, így 2004-ben elkezdtem ezekkel a programokkal komolyabban foglalkozni.

A későbbiekben pedig, azoknál a cégeknél, ahol értékesítőként dolgoztam, ott igyekeztem már tudatosan úgy dolgozni, hogy az internetről hozzam be az ügyfeleket. Ez leginkább abból fakadt, hogy soha nem szerettem a hideg hívásokat és az ehhez hasonló megközelítéseket. 2006 környékén elkerültem egy fénymásolókat értékesítő és bérbeadó céghez, ahol a cég weboldalának a szerkezetét már én terveztem meg és rendeztem össze – ott az ügyfelek 90%-át az internetről hoztam be, és körülbelül 100 fénymásológépet helyeztem ki ennél a cégnél 3 éves bérleti konstrukcióval, úgy, hogy ezek már szinte mind az internetről beérkező megkeresések voltak. Ez az elért eredmény hozta azt a fordulópontot az életembe, amikor úgy gondoltam, igen, én ezzel komolyan akarok foglalkozni.

- És aztán jött a 2008-as válság, ami sokak álmainak, terveinek keresztbe tett…

Igen, a válság sajnos valóban sokak tervét keresztül húzta, de úgy gondolom, az esetemben mindenféleképpen ösztönzően hatott, mert ez volt az a pont, amikor végérvényesen eldöntöttem, elindulok az úton: az addigi cégek, akiknél dolgoztam, vagy felmondtak nekem, vagy csökkentették a fizetésemet, és akkor úgy döntöttem, itt az idő, hogy megcsináljam a saját cégemet.

- Honnan merítettél inspirációt? Honnan tanultad meg a szakma alapjait?

Alapvetően angol és francia interneten keresgéltem, hogyan és miként lehet ezeket a folyamatokat profin csinálni, illetve nagy segítségemre volt a tanulásban egy igencsak hasznos könyv is, Kungl István műve, a „Keresőoptimalizálás lépésről lépésre”, amiből szintén nagyon sokat tanultam a SEO alapjairól.

Tulajdonképpen így tettem meg az első lépéseket.

Az első jelentős sikerem az egy irodai masszázs szolgáltatást kínáló weboldalhoz köthető. Ők sem voltak ismeretlenek a számomra, dolgoztam a cégnél értékesítőként, és a felkérésükre az „irodai masszázs” kulcsszóra hoztam fel a weboldalukat az első helyre a Google találati listáján.

- Milyen kezdeti kihívásokkal kellett szembenézned a cég alapítása során?

Már az időzítés is hatalmas kihívásnak bizonyult, hiszen a válság kellős közepén hoztam létre a céget. Nem volt könnyű, az biztos. De mivel nem adtam fel, szépen lassan jöttek az ügyfelek is. Akkoriban egyetlen munkatárssal dolgoztam együtt. Az első nagyobb ügyfelünk egy biztosítási bróker volt, aki 21 weboldalnak a linképítését bízta ránk és az már egy stabil bevételnek számított, amivel utána tudtunk tovább lépni. Az a munka már komoly sikernek számított abból a szempontból, hogy a kettőnk fizetését kitermelje.

Emlékeszem, rengeteget dolgoztam, nagyon sok energiát és időt beletettem a munkába, tulajdonképpen 2009-2012 között napi 14-16 órákat ültem a számítógép előtt, azért, hogy megpróbáljak minden felmerülő igényre válaszolni. Tudtam, csak úgy tudok előre haladni, ha minden kis megrendelést begyűjtök, ami csak lehetséges. Akkoriban egyébként az Entity fórum volt az egyetlen szakmai tér a SEO-ra. Már akkor kiderült, hogy bár sok SEO szakértő tevékenykedik a piacon, emellett nagyon kevesen szerették a „macerásabb” munkákat elvégezni…nagyon kevesen szerettek például linképítéssel foglalkozni. Én pedig azt gondoltam, ez egy remek lehetőség: rendben, ha ezzel nem szeretnének foglalkozni az emberek, mi lenne, ha mi csinálnánk meg helyettük.

Belevágtunk a kolléganővel, és azt vettük észre, hogy nagyon hamar, nagyon sok szakmabeli hozzánk fordult azzal a kéréssel, hogy építsünk nekik linkeket.

- Mikor érezted először, hogy a vállalkozásod elérte azt a pontot, ahol már fenntarthatónak és sikeresnek tekinthető?

Ez, azt hiszem, a 2012-es Pingvin algoritmus után történt, amikor gyakorlatilag 180 fokot fordult az egész keresőoptimalizálás. Addig a pontos kulcsszavas linképítés volt a releváns SEO terén, de hirtelen a Google ezt elkezdte büntetni. Ez azt vonta maga után, hogy gyakorlatilag mindenkinek, minden eredménye egyik napról a másikra semmivé lett.

- Hogyan éltétek ezt túl?

Addigra mi már sejtettük, hogy lesz valami, aki figyelt, érezte a közelgő változás szelét. Éppen ezért még a Pingvin algoritmus előtt elkezdtünk PBN blogokat építeni és elkezdtünk ezekbe cikkeket kihelyezni. A hatás pedig fantasztikus volt: az eredmények szinte azonnal jöttek. Egyik évről a másikra megdupláztuk a forgalmunkat. Jelentős fejlődésen mentünk keresztül nagyon rövid időn belül. Elkezdtünk bővülni a céggel, ezután volt az első team-meetingünk is, 2013-ban, akkorra már nyolcra nőtt a csapat létszáma.

- Hogyan tartasz lépést ma a SEO gyorsan változó trendjeivel és technológiáival?

Folyamatos tanulással. Erre nincs más megoldás, folyamatosan tanulunk, folyamatosan tesztelünk, elemzünk és amikor látjuk, hogy valami nem működik, akkor változtatunk rajta, azonnal reagálunk. Lassan 20 éve foglalkozok folyamatosan SEO-val, és amit már a kezdetek kezdetén megtanultam, az most is helytálló: a keresőoptimalizálás világa folyamatosan változik. Mindig vannak, akik szinte minden évben temetik a SEO-t, de az én tapasztalatom nem efelé mutat: egyre több emberrel dolgozunk, egyre több ügyfélnek tudunk megélhetést biztosítani abból, hogy a természetes találatokból hozzuk be neki a látogatókat.

- Milyen legújabb trendeket észlelsz a SEO területén, és hogyan alkalmazkodik ezekhez a cég?

Egyértelműen a mesterséges intelligencia az, ami terítéken van jelenleg a SEO világában is. Már több mint egy éve folyamatosan a ChatGPT-től és az összes többi MI-hoz tartozó alkalmazástól hangos az egész internet és a szakma.

Ez, úgy gondolom, nem véletlenül van így: a változások, amelyeket észlelünk, az ipari forradalomnál is radikálisabban át fogják formálni az életünket, és ehhez muszáj alkalmazkodnia annak, aki nem akar eltűnni a piacról. Ez a változás egyébként abszolút pozitív, és ha kihasználjuk a MI-ben rejlő lehetőségeket, még ennél is jobb eredményeket fogunk tudni elérni. Több mesterséges intelligencián alapuló szoftver létezik, ami kifejezetten a mi munkánkat hivatott segíteni, ezeket folyamatosan tanuljuk, kezeljük, teszteljük. Az a véleményem, aki nem képes alkalmazkodni, nem tud hosszútávon bennmaradni a piacon sem. De persze az emberi tényező minőségéből sem engedhetünk – ezek együttesen, az MI okozta változásokhoz való alkalmazkodás és a színvonalas munkavégzés az, ami a hosszútávú siker záloga manapság.

- Hogyan változtak meg az ügyfelek igényei az elmúlt években (ha változtak), és hogyan igazodik ehhez a cégetek?

Az igazság az, hogy a tapasztalatom szerint nagyon kevés olyan konkrét ügyféligény merül fel, amikor az ügyfél tényleg tudja, mire is van pontosan szüksége. Ezzel nincs is semmi baj, hiszen mi pont azért vagyunk, hogy tudást adjunk a kezükbe, még abban az esetben is, ha ők maximum csak hallottak arról, hogy a SEO-val jól lehet látogatókhoz jutni. Nekünk az a feladatunk, hogy ezt az utat megmutassuk nekik, hogyan és mit kell csinálni ahhoz, hogy valóban eredményesek legyenek.

Mi ezért is változtatunk folyamatosan, mert maximálisan próbáljuk tartani a tempót a folyamatosan változó környezettel. Ami talán gondot okoz, az az elsőszámú tévhit megdöntése – a SEO nem az az eszköz, amivel egyik napról a másikra rengeteg látogatót lehet egy adott weboldalra bevonzani, mindenképpen hosszútávú befektetésként kell tekinteni rá. Az ügyfelek többsége a kiszámítható költségeket szereti – sok esetben még akkor is, ha ezek a kiszámítható költségek kétszer, háromszor annyiba kerülnek, mint a nem kiszámítható költségek. A SEO az első félévben pedig nem produkál elképesztő számokat, viszont utána, a Google Ads kampányokkal összehasonlítva, az egy konverzióra jutó költség, ha 2-3 éves időtávban gondolkodunk - ami, lássuk be, nem hosszú időintervallum egy cég életében-, akkor a mai napig ez a költség körülbelül egyharmada, egynegyede a Google Ads költségnek.

- Milyen elveket követsz a csapatod kiválasztásában és vezetésében?

Sokféleképpen választjuk ki a leendő munkatársakat – vegyük például a szövegírókat. Az esetükben alapvetően a munkájuk minősége az elsődleges. Ha project managerekről beszélünk, akkor ott leginkább a pro-aktivitás a mérvadó, az a képesség, hogy át tudják látni a folyamatokat, hogy egyedül tudjanak döntéseket hozni. Minden pozícióra tehát más elvárások vonatkoznak, de ezeket teszt alapján le tudjuk szűkíteni, és így könnyen kiderül, hogy az adott munkakörre tulajdonképpen alkalmas-e a jelölt vagy sem. Mindenkinek megadjuk a lehetőséget a tanulásra, nem szükséges az X éves tapasztalat, maga a tanulásra, fejlődésre való igény, elköteleződés a fontos. Hiszem azt, ha tudást adunk át valakinek, ezáltal kenyeret is adunk a kezébe.

- Hogyan biztosítod a szakmai fejlődést és a folyamatos tanulást mind a saját magad, mind a csapatod számára?

A PM-eknek folyamatos tanuláson kell részt venniük, ez nem olyan, aminek egyszer a végére lehet érni. Komoly elvárás a cég részéről a folyamatos képzés, céges szinten van előfizetésünk professzionális oktatásanyagokra. És persze cégen belül is zajlik a folyamatos oktatás, ez az, amivel soha nem lehet leállni.

- Mesélnél egy olyan ügyfél sikertörténetet, amely különösen büszkévé tett téged, és ami jól példázza a cégetek hatékonyságát és kreativitását a SEO területén?

Több ilyen is az eszembe jut, de talán az egyik legkedvesebb emlékem az egyik legrégibb ügyfelünkhöz köthető. Azolcsosag.hu weboldalról van szó, amin még nagyon régen, 12-13 évvel ezelőtt kezdtünk el dolgozni. A webáruházat valóban csúcsra járattuk, volt olyan időszak, amikor havonta több mint 8800 kulcsszóból jöttek a látogatók a honlapra. A webáruház tulajdonosával a kapcsolatunk azóta is tart, ma is megkeres minket néhanapján egy-egy friss linkért. S bár sokáig igényelte a teljes SEO szolgáltatásunkat, de már régóta elboldogul teljesen egyedül is, a természetes találatokkal is remekül tudja tartani a szintet.

- Hogyan látod a jövőt? Milyen terveid vannak a cég jövőbeli fejlődésére és bővítésére?

Abszolút pozitívan! Legalább még 20 évig szeretnék SEO-val foglalkozni. S bár a jelenlegi gazdasági helyzet sajnos nem olyan, hogy indokolt lenne folyamatosan új embereket felvenni a céghez, ettől függetlenül a weboldalunkon vannak kinn aktuálisan friss álláslehetőségek, azokra nyugodtan bármikor lehet jelentkezni, minden megkeresést szívesen fogadunk.

Várunk szeretettel minden a szakma iránt érdeklődőt a következő SEO Vibes rendezvényen május 16-án. Heten fogjuk képviselni a SEO101 csapatát.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5